„Na szybko-lunchbox z parowaru”,czyli lunchbox #15 i gotowana na parze soczewica z kalafiorem

IMG_1951.2

To już trzeci wpis z kolei, w którym znajdziecie zieloną soczewicę. Stałam się chyba kulinarnie monotematyczna w ostatnich dniach. Mam jednak nadzieję, że Was tym nie zanudzę. Ponadto póki co zapasy tego smakołyku mi sie skończyły, więc chyba czas przerzucic sie na coś innego. Na co tym razem padnie, jeszcze nie wiem. Oby było to cos, co pozowli na na wieksze urozmaicenie posiłków.

To kolejny lunchbox, dokładnie już 15sty. Znajdziecie w nim zieloną soczewicę gotowaną na parze oraz młodego kalafiora, który smakuje wyśmienicie- jest chrupiący i zarazem delikatny. Całości dopełniają pomidorki cherry, nadające delikatnej słodyczy. Jest to niezwykle prosty zestaw, łatwe połączenie. Mi osobiście bardzo przypadł do gustu, szczególnie z uwagi na fakt tego, że do przygotowania potrzebujemy zaledwie trzech składników, dzięki czemu przyrządzimy go naprawdę szybko.

 

 

IMG_1956.1

 



 

LUNCHBOX #15

GOTOWANA NA PARZE SOCZEWICA Z KALAFIOREM



  • Zielona soczewica- 1/3 szklanki
  • Kalafior- 1/3 szklanki oddzielonych różyczek (małych)
  • Pomidorki koktajlowe/cherry- ok.6 sztuk
  • Ocet balsamiczny- 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy z czosnkiem- ok. 1 łyżki
  • Rozmaryn suszony-ok. 1/3 łyżeczki
  • Bazylia świeża

 

 

 

IMG_1935.1

 

Soczewicę wkładamy do pojemnika do gotowania ryżu i zalewamy wrzątkiem na ok. 2cm powyżej jej poziomu. Parujemy ok.18-20min. Kalafiora myjemy, oddzielamy potrzebne nam małe różyczki, które parujemy max. 4-5 min. Kiedy warzywa nam się uparują- odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki myjemy, kroimy na pół i dodajemy do przestudzonej soczewicy i kalafiora. Olej mieszamy z octem balsamicznym i polewamy wszystko. Na koniec posypujemy ziołami- rozmarynem i bazylią.

 

Smacznego!

 

 

 

 

IMG_1931.1