Na parze sałatka z pęczaku i buraków

IMG_1677.2

Jest mi niezwykle przykro, że przed Świętami nie pojawił się żaden wpis, a konkretnie przepis. Mam jednak nadzieję, że daliście radę i te zgromadzone dotychczas pomogły Wam choć trochę, były choć niewielką inspiracją w działaniach kuchennych jakie chyba teraz większość z nas właśnie podejmuje. Żebyście jednak nie czuli się całkowicie porzuceni, dzisiaj w ramach pomysłu na coś zdrowego i pysznego co może pojawić się na świątecznym stole, przygotowałam bardzo prostą sałatkę.

Głównym składnikiem sałatki jest pęczak, który dotychczas ani razu nie pojawił się na blogu. Nadrabiamy zaległości… Ponadto odnajdziecie w niej tak niezwykłe polskie składniki jakimi jest burak, czy ogórek kiszony, cebula, a także groszek konserwowy. To prawdopodobnie dlatego kiedy jadłam ją po raz pierwszy skojarzyła mi się wręcz z naszą tradycyjną już sałatką jarzynową. Warto wypróbowac ten przepis, tak choćby dla pewnej odmiany, czy urozmaicenia naszego świątecznego menu, choć nie tylko. Sałatka po prostu doskonalne komponuje się z jajkiem ugotowanym na twardo. Spróbujcie, polecam!

 

 

IMG_1677.2

 

 

 

NA PARZE SAŁATKA Z PĘCZAKU I BURAKÓW PODANA Z JAJKIEM

  • Kasza pęczak- 1/2 szklanki
  • Burak- 1 średni
  • Ogóre kiszony- 2 średnie
  • Cebula czerwona- 1 niewielka
  • Jogurt typu greckiego(light)- 1 łyżka + 1 łyżka na 1 porcję do podania
  • Jajko- 1/2 na 1 porcję do podania
  • Groszek konserwowy- 1 mała puszeczka lub 1/2 normalnej puszki
  • Sól morska
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony

 

 

 

 

IMG_1682.1

 

 

 

Zaczynamy od ugotowania buraka. Myjemy go i wkładamy do parowaru w skórce. Moje buraki tym razem parowały się 1godz. i 30min. Natomiast przeważnie wystarczy już 1godz., by były gotowe. Należy po prostu po godzince sprawdzić, czy są już uparowane- wbić widelec, jeśli są wystaczająco miękkie, znaczy że burak jest gotowy. Czekamy aż ostygnie i następnie obieramy ze skórki. Jajka parujemy 25min. Pęczak parujemy tak samo jak ryż, czyli w odpowiednim pojemniku poprzez zalanie kaszy wrzatkiem na ok.2 zm powyżej jej poziomu. Mój peczak parował się 20min. Pamiętaj, by wchłonął całą wodę. Jeśli jednak po tym czasie wydaje się być jeszcze odrobinkę za twardy- zostaw go w parowarze pod przykryciem, by doszedł. Później zaś odstaw do ostudzenia. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj je do przestudzonej kaszy razem z burakiem, którego również kroimy w kostkę. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą dokładnie i dodajemy jogurt. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na ok. 15min. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę odsawiamy na minimum godzinke do lodówki. Podajemy z łyżką jogurtu i groszkiem konserwowym oraz jajkiem.

 

Smacznego!

 

 

IMG_1687.1