Na parze risotto szparagowe z kurczakiem

IMG_8808.1

    Po kilku dniach rozłąki powracam. Cały weekend przeleżałam w łożu niczym hrabina, bo nie dość, że się zagrypiłam- prawdopodobnie efekt wszystkich spontanicznych grillowań, to do tego migrenaaaa. Kto zna ten ból, ten wie. Kto nie zna, niech nie poznaje!

    W swojej jakże wielkiej determinacji doczołgałam się jakoś do sklepu, wreszcie. Po szybkich zakupach uparowałam w konsekwencji dwa obiady, bo co sobie będę żałować?! Ani jeden, ani drugi niczym wykwntnym nie jest. Głowa boli, więc trzeba uważać na składniki. Musi być delikatnie. Podstawą moich dzisiejszych wykwintności są szparagi, więc jednak jest bogato ;) Drugim składnikiem, który pojawił się w obydwu daniach jest ryż jaśminowy, który ubóstwiam za jego aromat! Na pierwszy ogień przedstawiam Wam przepis, który sami wybraliście z dwóch propozycji, które pojawiły się dzisiaj na ekscentrycznym fanpage’u




  SZPARAGOWE RISOTTO Z KURCZAKIEM

  • Ryż jaśminowy- 100g
  • Szparagi zielone- 1/2 pęczka, ok. 6
  • Filet z kurczaka- 1/2 
  • Sos sojowy- 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek- 4 łyżki
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Pestki słonecznika- 2 łyżki
  • Zioła do sałatek/ prowansalskie- 1 łyżka
  • Sól morska


       Zaczynamy od kurczaka, którego oczyszczamy i kroimy na kawałki ok.2x2cm. Wkładamy do miseczki, w której wcześniej wymieszaliśmy sos sojowy z oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrze żeby kurczak postał sobie w tej marynacie ok. 1 godz. Po tym czasie gotujemy go w parowarze ok. 20 maksymalnie. Żeby był jeszcze bardziej soczysty możesz połyżyć kawałeczki na papierze do gotowania/ pieczenia.

      Ryż gotujemy w pojemniku do gotowania ryżu 15min. zalewając wrzątkiem powyżej jego poziomu ok. 3cm. W tym samym czasie gotujemy szparagi, ktore wcześniej dobrze myjemy  i kroimy na kawałki, słupki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, czyli ugotowane po prostu mieszamy je ze sobą. Posypujemy po wierzchu ziołami i prażonymi pestkami i solimy do smaku. Smacznego!

       A już jutro zapraszam Was na kolejne risotto, tym razem w wersji wege! Jednocześnie przypominam Wam, że Konkurs z marką Fit&Easy trwa jeszcze tylko do jutra do północy, spieszcie się!!!



Kaloryczność
Filet z kurczaka:100g=99 kcal
Ryż jaśminowy:100g=345 kcal
Szparagi:100g=20 kcal
Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
Sos sojowy ciemny- 1 łyżka=3,06 kcal
Czosnek-1 ząbek=3 kcal