Na parze gotowany krem brokułowy

IMG_3917.1

       Przypadkiem padło dzisiaj na to właśnie danie. Zupa-krem, nie preferuję. Raczej dopiero się przekonuję. Może dlatego, że ja w ogóle zupowa nie jestem. Kolejnym przypadkiem jest też zapewne fakt, że dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Fajna sprawa, choć ja nie przynależę do owej ekipy. Często jednak jadam wegetariańsko, bo taka właśnie w danym momencie nachodzi mnie ochota!
       Krem jest ostry i jak na krem przystało gęsty. Konkretnie wyczuwalny ziemniak. Za dodatek bulionu w kostce wszystkich przepraszam, ale przyznam się bez bicia, że cholernie lubię te maleństwa…Teraz jadam je jedynie sporadycznie! Zawsze można sobie wedle uznania doprawić inaczej. To jest konkretna, syta zupa, świetna na obiad! Kilka machnięć łyżką i głód znika.
       Poruszając kwestie obiadowe, przypominam Wam o KONKURSIE na „Ekscentryczny Obiadek”. Jak widać, prościzna!!! :)

GOTOWANA NA PARZE ZUPA- KREM Z BROKUŁA

  • Brokuł- 1 średni świeży
  • Ziemniak- 2 małe
  • Marchewka- 1 mała
  • Pietruszka korzeń- 1 malutka
  • Por- ok.5-6cm kawałek
  • Czosnek- 2 małe ząbki
  • Bulion kostka rosołowa wrzywna- 1
  • Woda gorąca- 250-300ml
  • Przyprawa Kotanyi Secrets of Orient Cairo Shoarma- 3/4 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony- do smaku
  • Jogurt gęsty naturalny- 1 łyżeczka (można użyć więcej, do smaku)
  • Płatki migdałów- 2 łyżki

        Ziemniaki obieramy, kroimy w kostke i gotujemy, min.40min. w parowarze.Resztę warzyw myjemy, marchewkę obieramy i również wszystko kroimy. Gotujemy na parze 20min. Po tym czasie wszytko miksujemy na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę Kotanyi Cairo Shoarma,  i kostę rosołową rozpuszczoną w 250ml.gorącej wody( w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Pieprzymy do smaku. Migdały prażymy na suchej patelni. Gotowy krem nakładamy do miseczki, dodajemy jogurt i posypujemy płatkami migdałów.

Kaloryczność
Brokuł:100g=30 kcal
Marchew:100g=27 kcal
Ziemniak:100g=70 kcal
Por:100g=61 kcal
Pietruszka korzeń:100g=35 kcal
Jogurt naturalny gęsty:100g=60 kcal
Płatki migdałów:100g=572 kcal
Czosnek-1 ząbek= 3 kcal

  • pysznie wygląda, a jak pięknie podany!

    • Jeśli chodzi o talerz to zakochałam si nim od pierwszego wejrzenia! Ewidentnie na zupę- krem,bo jest niewielki i raczej płytki jak na głęboki ;) Na pewno też dobrze sprawdzi się do makaronów. A kupiłam go za…6zł w sklepie „Wszystko za 4zł” :), w którym często buszuję, bo mają naczynia bardzo dobrej jakości!

  • Lubię zupy przyprawione na ostro :)

    • Kremy zawsze wydają mi się mdłe, więc musiałam trochę doprawić ;)

  • przepiękne naczynko, nie mówiąc o zawartości ;)

  • Anonymous

    HAHAHAHA…ZUPA KREM GOTOWANA 60 MINUT… …40 MINUT ZIEMNIAKI, RESZTA 20 MINUT… …
    SAMO ZDROWIE…PSYCHICZNE JUŻ DAWNO NIE…

    • Nie byłam orłem z matematyki, ale jeśli dobrze kalkuluję, a z pewnościa dobrze kalkuluję, to łączny czas gotowania, konkretnie parowania powyższej potrawy wynosi 40 minut. Parowar pozwala nam na gotowanie jednocześnie wielu składników, wobec czego możemy tak jak w tym przypadku, w czasie gotowania ziemniaków, po upływie 20min. dodać resztę warzyw. Jeśli jednak nadal czas gotowania jest zbyt długi nie pozostaje mi nic innego jak dbając o Twoją psychikę, polecić Ci zupkę w proszku w 5minut o ile oczywiście nie przeraża Cię czas oczekiwania w kolejce po nową wątrobę, żołądek, tętniczki… :)