Nie lubię bakłażana! Obawiam się, że nie nastąpi raczej taka sytuacja, która sprawiłaby ażeby mogłoby się to w jakikolwiek zmienić. Skutecznie zniechęcono mnie do tego warzywa już naprawdę parę lat temu podczas wakacji w Turcji. Uwierzcie mi, ja nie chcę tego pamiętać, a Wy nie chcecie tego słuchać…
Dzisiaj zdecydowałam, że złamię trochę, a nawet bardzo tamten przepis. Nie będzie bakłażana w pomidorach. Pomyślałam jednak, że warto zachować odrobinę „tamtego świata”. Nie będzie wobec tego pyr, czy kartofli, a ryż i curry. Będzie też niebywale słodkie i sycące mango przełamane ostrawą belugą. Smak złagodzi z pewnością mleczko kokosowe, które razem ze świeżo posiekana pietruszką doda niezwykłego aromatu. Czy ten farsz zmienił moje podejście do bakłażana? Zaskocżę Was… Nie! Nadal go nie lubię i myślę, że niestety nie polubimy się już nigdy ;) Wobec tego przepis ten dedykuję wszystkim tym, którzy za bakłażanami przpadają, ale również i sobie po trochu, bo farsz uważam za znakomity :)
GOTOWANY NA PARZE BAKŁAŻAN FASZEROWANY MANGO Z RYŻEM I BELUGĄ
- Bakłażan- 1
- Ryż basmati- 4 łyżki
- Beluga/ czarna soczewica- 3 łyżki
- Mleczko kokosowe- 2 łyżki
- Pietruszka natka- 1
- Mango- 1 dojrzały owoc
- Curry mieszanka przypraw 100 naturalna
- Sól morska
- Imbir
Zabieramy się najpier za bakłażana, którego myjemy oczywiście, a potem rozdziabujemy na pół tak żeby nieuchapać tych ładnych końcówek :) Drążymy np. łyżeczką do herbaty, czyli usuwamy gniazda nasienne. Teraz solimy dość obficie, skrapiamy cytryną, bo mają tendencję do ciemnienia i zostawiamy na ok.3godz. Po tem czasie wylewamy wodę, która się w nich zebrała i obmywamy pod letnią wodą dość dokładnie, żeby nie były za słone w smaku. Gotujemy na parze 15min.
W przepisie na
kurczaka curry na parze dowiesz się jak ugotować w parowarze ryż. Z kolei w przepisie na
belugę z młodymi warzywami dowiesz jak ugotować czarną soczewicę. I ryż i soczewicę możesz gotować jednocześnie, oczywiście w oddzielnych pojemnikach. Potem wystarczy, że je wymieszasz. Kiedy ostygną dodaj pokrojone w małą kosteczkę mango, posiekaną pietruszkę, odrobinę soli do smaku. Dodaj też mleczko kokosowe, które zwiąże cały farsz. Żeby tak się stało, odstaw je na noc do lodówki i po otwarciu puszki użyj tylko tej zastygniętej części. Dodaj również curry, u mnie było to ok.1 łyżeczki i szczyptę imbiru. Kiedy wszystko dokładnie wymieszasz, nakładaj do bakłażana. Polej łyżeczką oliwy z oliwek. Smacznego!
Kaloryczność
Bakłażan:100g=22 kcal
Ryż basmati:100g=344 kcal
Mango:100g=65 kcal
Soczeica czarna:100g=270 kcal
Mleczko kokosowe:100ml=110 ml
Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal