Na chorobę…pulpeciki.

embed_qUGZCe4xBqAZZfL0hx5LgtIWLMyxqwzz

      Każda moja dziecięca choroba związana była z jedzeniem…pulpetów i mannej. Nie wiem skąd to przekonanie mojej mamy, że ozdrowieję po tym właśnie,ale na tyle widocznie było mi to mocno wpajane, że moja wiara i wiara mojej mamy,powodowały, że choroba szybko mijała :)

         Wiara pozostała prawdopodobnie po dziś dzień, ale z całą pewnością nie jest tak,że zajadam się pulpetami tylko dlatego. Lubię pulpety. Dzisiaj gotuję je na parze co oczywiście polecam wszystkim jako danie delikatne i zdrowe zarazem.

               PARA KOPERKOWYCH PULPECIKÓW Z PARY Z KASZĄ JAGLANĄ

Podaję proporcje na 1kg.mięsa:
  • Mięso mielone- 1kg. mięsa mielonego, ja użyłam łopatki. Kiedy ma być bardziej dietetycznie jest to oczywiście mięso drobiowe.
  • Bułka- 1 czerstwa, skusiłam się na pszenną,ale polecam inne pieczywo,raczej pozbawione otrębów,bo może nie chcieć się posklejać. Bułkę oczywiście namaczamy w wodzie.
  • Jajko-1
  • Cebula- 1 starta na tarce
  • Pieprz i sól do smaku.
  • Koperek- świeży , poszatkowany bez łodyżek w dużej ilości żeby nadał smak pulpetom.
  • Marchewka- na zdjęciu akurat widnieje 1 mała,pokrojona w paski
  • Kasza jaglana- 2 łyżki, moja porcja do 2 pulpetów
  • Oliwa z oliwek- ok.1-2 łyżek do polania wszystkiego po wierzchu.
Formujemy pulpeciki,czyli wszystko ze sobą łączymy. W parowarze gotuję je 20-25 min. i tyle samo marchewkę, którą razem z mięsem wstawiam do jednego garnka. Kaszę jaglaną gotuję oczywiście wg.instrukcji.
     Kalorie:
  • Mięso mielone:100g(1 porcja)=145 kcal
  • Bułka pszenna:100g=24 kcal,95g=260 kcal
  • Jajko: 1 =95 kcal
  • Cebula:100g=40 kcal
  • Koperek:100g=26 kcal
  • Marchewka:100g(1 mała marchewka)=27 kcal
  • Kasza jaglana ugotowana:100g=99 kcal,200g(1 porcja)=200 kcal
  • Oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa= 125 kcal
        Przepis bierze udział w akcji Retro Kuchnia