Każda moja dziecięca choroba związana była z jedzeniem…pulpetów i mannej. Nie wiem skąd to przekonanie mojej mamy, że ozdrowieję po tym właśnie,ale na tyle widocznie było mi to mocno wpajane, że moja wiara i wiara mojej mamy,powodowały, że choroba szybko mijała :)
Wiara pozostała prawdopodobnie po dziś dzień, ale z całą pewnością nie jest tak,że zajadam się pulpetami tylko dlatego. Lubię pulpety. Dzisiaj gotuję je na parze co oczywiście polecam wszystkim jako danie delikatne i zdrowe zarazem.
PARA KOPERKOWYCH PULPECIKÓW Z PARY Z KASZĄ JAGLANĄ
Podaję proporcje na 1kg.mięsa:
- Mięso mielone- 1kg. mięsa mielonego, ja użyłam łopatki. Kiedy ma być bardziej dietetycznie jest to oczywiście mięso drobiowe.
- Bułka- 1 czerstwa, skusiłam się na pszenną,ale polecam inne pieczywo,raczej pozbawione otrębów,bo może nie chcieć się posklejać. Bułkę oczywiście namaczamy w wodzie.
- Jajko-1
- Cebula- 1 starta na tarce
- Pieprz i sól do smaku.
- Koperek- świeży , poszatkowany bez łodyżek w dużej ilości żeby nadał smak pulpetom.
- Marchewka- na zdjęciu akurat widnieje 1 mała,pokrojona w paski
- Kasza jaglana- 2 łyżki, moja porcja do 2 pulpetów
- Oliwa z oliwek- ok.1-2 łyżek do polania wszystkiego po wierzchu.
Formujemy pulpeciki,czyli wszystko ze sobą łączymy. W parowarze gotuję je 20-25 min. i tyle samo marchewkę, którą razem z mięsem wstawiam do jednego garnka. Kaszę jaglaną gotuję oczywiście wg.instrukcji.
Kalorie:
- Mięso mielone:100g(1 porcja)=145 kcal
- Bułka pszenna:100g=24 kcal,95g=260 kcal
- Jajko: 1 =95 kcal
- Cebula:100g=40 kcal
- Koperek:100g=26 kcal
- Marchewka:100g(1 mała marchewka)=27 kcal
- Kasza jaglana ugotowana:100g=99 kcal,200g(1 porcja)=200 kcal
- Oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa= 125 kcal
Przepis bierze udział w akcji Retro Kuchnia