Mus jabłkowo-komosowy gotowany na parze

IMG_4099.2

  Dzisiaj szybki wpis. O tym, że tarte jabłka jadało się w dzieciństwie i komu jak komu, ale mi z pewnością one nie smakowały!

   Wobec tego przerzuciłam się na miksowane. Ot, taka zmiana! Polecam Wam takie pyszne śniadanko a może deser, jak kto woli. Mus z jabłek i komosy ryżowej, który został  ugotowany na parze jest niezwykle sycący, energetyczny i rozgrzewający, spróbujcie!

MUS JABŁKOWO-KOMOSOWY GOTOWANY NA PARZE

  • Komosa ryżowa- 1/3 szklanki
  • Wanilia w lasce- 1 laska
  • Cukier trzcinowy- 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Skórka otarta z pomarańczy- 1/4
  • Jabłko- 2 średnie
  • Miód lipowy- 2 łyżki
  • Otręby orkiszowe- 5 łyżek
  • Cynamon mielony- 3/4 łyżeczki
  • Cukier puder trzcinowy
   Komosę wsyp do pojemnika do gotowania ryżu, lub takiego do żywności. O pojemnikach pisałam już wielokrotnie. Laskę wanilii rozetnij ostrym nożem, uwaga na palce! Wydrąż i cały miąższ dodaj do komosy. Komosę zalej wrzątkiem na ok.1cm powyżej jej poziomu i gotuj ok.20min, do momentu aż wchłonie całą wodę. Po kilku minutach wymieszaj komosę z wanilią. Możesz dodać cukier trzcinowy, ale nie jest to konieczne. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Włóż je do takiego samego pojemnika, dodaj cynamon, miód i otręby. Wymieszaj dokładnie i gotuj ok.10min. Jeżeli po tym czasie jabłka będą nadal twarde pogotuj jeszcze chwile. Moje były, prawdopodobnie były stare :) i dlatego nie miały chęci się ugotować. Kiedy wszystkie ugotowane składniki ostygną możesz zabrać się za miksowanie, zaczynająć od jabłek. Na koniec możesz dodać kilka rodzynek, oprószyć trzcinowym cukrem pudrem. Smacznego!



     



* Zamiast miodku możesz użyć np.syropu z agawy. Uzyskasz wtedy mus wegański :)

* Miksując gorące składniki niszczymy ostrza miksera. Ponoć. Nie jestem mechanikiem, ale tak słyszałam :)



                                 Polecam Ci również CZEKOLADOWY MUS JAGLANY Z CHILI
                                                                         







  • Czym można zastąpić komosę? Wygląda to super

    • Myślę, że komosę będzie można spokojnie zastąpić kaszą jaglaną. Obydwie kasze są delikatne zarówno w strukturze, jak i w smaku, dzięki czemu doskonale nadają się do deserów :) Link do deseru z kaszą znajduje się pod pwyższym przepisem, proszę zerknąć:)

  • Na szczęście lubię tarte jabłka, choć to cudowna alternatywa :) Muszę wypróbować jako zamiennik na deser dla moich siostrzenic :)

    • Z pewnością taki deser będzie bardziej sycący ze względu na zawartość kaszy. To naprawdę dobry pomysł :)

  • ale bym zjadła takie pyszności:)

  • a ile wyszło musu z tej ilości składników? Sądząc po ilości kaszy chyba 1 porcja? Przydałoby się od razu więcej :) na zimno chyba tez dobre?