Mus dyniowy z parowaru w żytnich placach ach! :)

embed_8REP5XflKe47SzwUarFWNy3gvZy8lQzz

          Znowu serwuję placki! Nie powstałyby, gdyby nie myśl jaką podzieliła się whiness z bloga Relish it, w komentarzu pod postem z ostatnimi moimi placuchami. Otóż wspomniała tam o mrożeniu musu dyniowego, świetna myśl! Istotnie, naprodukowałam całkiem przypadkiem tyle tego dobrodziejstwa, że przejedzenie tego w jeden dzień jest kompletnie nie możliwe!
           Proponuję Wam dzisiaj placki z pełnoziarnistej mąki żytniej, z dodatkiem żytnich otrąb. Mokrymi składnikami są odtłuszczony kefir i oczywiście wspaniały dyniowy mus, na który przepis znajdziecie tutaj. Jego resztki a raczej sporą ilość z powodzeniem zamroziłam i tym razem zastosowałam nie jako dodatek , którym można posmarować placki, a składnik ciasta. Dzięki temu uzyskałam niewiarygodnie miękkie, rozpadające się place, trochę zakalcowate. Takie jakie uwielbiam!  Do tego świeża figa, która orzeźwi nieco smak,odrobina syropu z agawy i wiórki kokosowe, które przywodzą mi na myśl odrobinę egzotyki…
Myślicie już o Halloween? ;)

*  Mus dyńkowy poporcjowałam i zamroziłam w pojemnikach na żywność. Tani i prosty sposób. Pojemniczek, czym mniejszy tym tańszy :) Pamiętajcie jednak, że nie każdy jest do tego przeznaczony. Należy to sprawdzić, przeważnie na dnie mają wybite przeźroczyste symbole świadczące o tym, że moźna w nich mrozić jak i podgrzewać żywność w kuchenkach mikrofalowych. Kolejny plus to możliwość np. mycia w zmywarce i „wielorazowość”.

     PLACKI ŻYTNIE Z MUSU DYNIOWEGO GOTOWANEGO NA PARZE

  • Jajko- 2
  • Oliwa z oliwek- 1/3 szklanki
  • Fruktoza- 1 łyżka
  • Kefir 0%- 500ml
  • Mus z dyni z tego przepisu– 4 łyżki
  • Otręby żytnie- 4 łyżki
  • Mąka żytnia pełnoziarnista- 1 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
         Do musu dodajemy otręby, mieszamy i odstawiamy.Jajka ubijamy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy fruktozę, wlewamy oliwę. Wlewamy kefir i miksując na wolnych obrotach dodajemy mus z otrębami. Po chwili wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na ok.15min. Smażymy na suchej patelni na małym ogniu, przewracamy w moemencie kiedy zaczynają bąbelkować. 
Kaloryczność
Jajko- 1 sztuka=95 kcal
Oliwa z oliwek- 1 łyżka=120 kcal
Fruktoza- 1 łyżka=40 kcal
Dynia:100g=28 kcal
Kefir 0%:100g=32 kcal
Mąka żytnia pełnoziarnista:100g=301 kcal
Otręby żytnie:100g=161 kcal