Morszczuk na parze z warzywami

IMG_3388.2

Postanowilam dzisja postawić na danie niezwykle proste. Z pewnoscią sprawdzi się świetnie w roli obiadu,  również w okresie świątecznym. Nie wymaga wiele pracy, bo składa się zaledwie z trzech składników i po prostu nie może się nie udać!

Najważniejsze ogniwo stanowi filet z morszczuka argentyńskiego, który został wcześniej namoczony w mleku z imbirem i kolorowym pieprzem. Dzieki temu ryba stała sie delikatniejsza a zarazem zyskała aromat przypraw. Do tego ziemniaki i brokuły gotowane na parze. Same pyszności!

IMG_3389.2

 

MORSZCZUK GOTOWANY NA PARZE Z BROKUŁAMI I ZIEMNIAKAMI

  • Filet z morszczuka argentyńskiego- 1
  • Brokuł- ok.6 różyczek
  • Ziemniak- 1 średni
  • Mleko 0,5%
  • Imbir- 1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony
  • Sól morska
  • Rozmaryn świeży
IMG_3396.2

   Rybkę rozmrażamy. Kiedy już się rozmrozi zalewamy ją mlekiem, do ktorego dodajemy imbir i odrobine pieprzu. Zostawiamy na jakąś minimum godzinke. Ziemniaka obieramy i kroimy w grubsze plastry. Gotujemy 50-60min. w parowarze. Rybę wyjmujemy z mlecznej marynaty i gotujemy max.15. Warto sprawdzić, bo w moim parowarze potrafi się przegotować, gdyż nie mam czasomierza jak już kiedyś wspominałam, co związane jest z tym, że dnia pewnego letniego gdy go przekręcałam…został mi w ręku :) Brokuły podzielone na różyczki gotujemy 5min. Oprósz wszystko delikatnie solą morską. Dodaj gałązki rozmarynu. Smacznego!

* To danie możesz równiez podać dzieciom
Wystarczy, że zmniejszysz ilość przypraw, a mleko 0,5% zastapisz pełnotłustym. Warto również zdecydować się na świadomy zakup ryby. Filety mrożone są przeważnie glazurowane, co bezpośrednio nie wpływa na nasze zdrowie, ale na jakość mięsa, bo czym więcej glazury zawiera filet, tym więcej w mięsie wody co wpływa na jej jakość.

Polecam Wam również Dietetyczną gotowaną na parze rybkę po grecku