Młode pyry na parze!

IMG_2027.1

      Pyry spędzają sen z powiek nie jednej z osób, które są na diecie. Problem ten był już przeze mnie poruszany i możecie o nim poczytać w ziemniaczanym poście. Dzisiejszy przepis jest tak banalny, że już bardziej banalnie się nie da! Nie pojawił się niestety jakoś w trakcie upalnego lata, ale może to i dobrze. Takim smakiem możemy sobie teraz wraz z nadejściem września powspominać upalne dni…

      Proponuję Wam dzisiaj to co najprostsze, czyli po prostu młode ziemniaki gotowane na parze w mundurkach, obficie posypane świeżym koperkiem. Podajemy je po prostu z orzeźwiającym  i zdrowym kefirem.  Jest on doskonałym żródłem wapnia, witamin B2, B12, D, biotyny i białka. Zawiera również dużą ilość enzymów oraz bakterii probiotycznych, niejednokrotnie więcej aniżeli w jogurcie. Takie przyjemne zakończenie sezonu letniego!

   ZIEMNIAKI GOTOWANE NA PARZE PODANE Z KEFIREM

  • Ziemniaki młode- 4
  • Koperek
  • Kefir 0%- 250ml
  • Sól morska

          Ziemniaki wybierz małe, dobrze wyszoruj i włóż do parowaru. Gotuj 50-60min. Obierz ze skórki, posyp świeżo posiekanym koperkiem, posól do smaku i zajadaj ze smakiem popijając kefierem! :) 

Kaloryczność
Ziemniaki młode:100g=70 kcal
Kefir 0%:100ml=32 kcal
  • Uwielbiam! Smak z dzieciństwa :)

  • Potwierdzam, takie danie przywołuje pozytywne i miłe wspomnienia. W moim przypadku z wakacji.

  • Może i głupie pytanie ale cóż..ile około ziemniaków to 100g ? :P