Mix letnich warzyw z parowaru

IMG_2626.1

Och! Nie było mnie tu trochę… Wybaczcie. Tyle się dzieje, że nie nadążam- to jedyne moje usprawiedliwienie. Szczerze mówiąc, myślałam że okres wakacyjny będzie dla mnie bardziej łaskawy. Jak widać, myliłam się. Życie bywa nieprzewidywalne i inne takie tam hasła. W związku z tym stwierdzam, że planowanie czegokolwiek w moim  wydaniu na godzinę przed nastapieniem danego wydarzenia przestaje mieć racje bytu. W tym szaleństwie jest jednak coś, co sprawia że zamiast kisnąć i obumierać, chce mi się działać.

Dzisiaj rano po południu- to jedno z moich ulubionych określeń na porę dnia, która budzi mnie do życia, wybrałam się na ryneczek. Osobiście nie przepadam za odwiedzaniem tego miejsca, od kiedy jak to napisałam- ryneczek, który zawsze zwany był targiem- owym targiem być przestał, a przerodził się w halę targową, co kompletnie zabiło jego specyficznego dość ducha. Bez zbędnego zwiedzania wróciłam z bobem, fasolką szparagową i młodymi ziemniakami. Powstał niezwykle prosty obiad, tak bardzo letni…Zachęcam Was wobec tego do wypróbowania przepisu.

 

IMG_2611.1

 

 



 

BÓB I FASOLKA SZPARAGOWA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, CZYLI LETNI MIX MŁODYCH WARZYW Z PAROWARU



 

2 porcje:

Młode ziemniaki- 8 małych

Fasolka szparagowa zielona- 1/2 szklanki

Fasolka szparagowa żółta- 1/2 szklanki

Bób- 1 szklanka

Oliwa z oliwek- 2 łyżki

Czosnek- 1 średni ząbek

Pietruszka- natka

Bazylia świeża

Sól morska

Ksylitol- 1 łyżeczka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2609.1

 

 

 

Młode ziemniaczki mają tą zaletę, że nie musimy ich obierać- wystarczy je dobrze wyszorować pod bieżącą wodą i są już przygotowane do gotowania. Fasaolkę szparagową należy pozbawić końcówek. By łatwiej nam się ją zajadało, polecam przekroić ją na pół, lub nawet na trzy. Zresztą, dzięki temu skrócimy również jej czas parowania. Bób należy jedynie opłukać pod gorącą wodą. Wszystkie składniki parujemy razem- jeśli Ci się uda, możesz nawet na jednym piętrze, w jednym koszu. Pamiętaj jednak, że bób należy parować w misce do gotowania ryżu poprzez zalaznie go wrzątkiem. By był smaczniejszy, możesz go odrobinę osolić i dodać ksylitolu do wody. Przy tak małej porcji jaką będziesz tym razem parować- czas to zaledwie 45 min. Polecam przecisnąc przez praskę czosnek, dodać odrobinę soli- rozetrzeć i wymieszać z oliwą z oliwek, na koniec dodając posiekana natke pietruszki i świeżą bazylię. Tak gotową aromatyczną oliwą warto skropić gotowe danie.

 

Smacznego!

 

 

IMG_2599.1