Miodowy syrop imbirowy.

embed_i6noAfNhoGMPUzojabraIqcaaDFumgzz

  Po świętach zalegał mi m.in. imbir-tyle wypieków,ach! Zdrowy,pachnący a w połączeniu z miodem-cudo! Zima może nie należy do tych najstraszniejszych ażeby od razu produkować zapasy takowych pyszności,dlatego zrobiłam niewiele,ot mały słoiczek. Nadaje się świetnie do herbaty,kawy,alkoholu…Myślę,że można dodać go prawie wszędzie. Jest aromatyczny i ostry.zdecydowany w swoim smaku. Kto nie próbował powinien nadrobić zaległości póki zima w toku.

              

          MIODOWY SYROP IMBIROWY

  • Woda- 1 szklanka
  • Miód- ok.5 łyżek wielokwiatowego
  • Imbir korzeń-ok.6 cm
  • Imbir w proszku- 2 łyżki
  • Fruktoza-10 łyżek

          Do niewielkiego garnka wlewamy miód,lub dodajemy jeśli jest w formie skrystalizowanej.Czekamy aż się rozpuści i kiedy zacznie karmelizować wlewamy wodę.Mieszamy wszystko dokładnie.Wszystko nadal jest na największym gazie. Teraz dodajemy fruktozę. Wsypujemy ją powoli ciągle mieszając.Po chwili dodajemy pokrojony w większe plastry wcześniej obrany imbir. Znowu wszystko dokładnie mieszamy. Musimy mieć oko na garnek żeby nam się nasza „mikstura” nie przypaliła,bo gotowana jest na najwyższym poziomie.Teraz możemy wsypać sproszkowany imbir-również powoli,jak fruktozę i dokładnie wymieszać.Wszystko tak powinno się pogotować kilka minutek-od czasu do czasu należy zamieszać.Potem gaz zmniejszamy,zakrywamy garnek pokrywką-tak nie do końca i już na najmniejszym stopniu gotujemy ok 40min.Zerkamy tylko kilkukrotnie ażeby zamieszać.Po tym czasie płyn się zredukuje,ale niewiele tak naprawdę.Należy poczekać aż wszystko ostygnie i wyjąć z syropu ugotowany korzeń imbiru łącznie z ewentualnymi kawałkami,które się od niego pooddzielały.Teraz wszystko przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

      
                                    Przepis bierze udział w akcji:” NIE WYRZUCAM JEDZENIA!”

                                                             

Kaloryczność:

  • Miód:100ml=320 kcal
  • Imbir korzeń:100g=50 kcal
  • Imbir w proszku:100g= 350 kcal
  • Fruktoza-1 łyżka=22 kcal