Mintaj z mixem warzyw z parowaru

IMG_1097.1

Obiad w piętnaście minut, mam nadzieję że po pierwsze wypróbujecie tak genialnie prosty przepis, a po drugie stwierdzicie, że smacznie. Co prawda kupiłam świeżego brokuła i marchewkę nawet, ale nie dało rady. Czasu zabrakło na obieranie, mycie i te wszystkie inne zabiegi. Nawet mój krokus, czy hiacynt, kwiatek jakiś tam, którego kupiłam dzisiaj i wiozłam niczym jajko, stoi nadal na podłodze w przedpokoju…

I tak w gruncie rzeczy do wykonania tego pysznego obiadu, którego zapewniam, popsuć się nie da- potrzebujecie zaledwie dwóch składników! Ryby i paczki z mrożonymi warzywami. Czasami obserwując działania osób, które zaczynają swoją przygodę z parowarem, widzę że ich zmagania rozpoczynają się właśnie od mrożonek. Niestety, narzekają dość często, że to co uparowali nie ma smaku, jest bezpłciowe. Bez obaw! Używanie przypraw, szczególnie świeżych ziół to być może swoistego rodzaju eksperymenty, ale kuchnia m.in  właśnie od tego! Mam wobec tego nadzieję, że dzisiejszy mintaj z mixem warzyw z parowaru wyjdzie Wam za pierwszym razem.

MINTAJ Z MIXEM WARZYW Z PAROWARU
          2 porcje:
  • Mintaj filet mrożony- 4 sztuki
  • Mix warzyw z mrożonki: brokuł, kalafior, mini marchewka- 1 opakowanie
  • Pieprz kolorowy
  • Olej rzepakowy z papryką ostrą, pomidorami suszonymi i bazylią- 2 łyżki
  • Olej rzepakowy- 2 łyżki
  • Czosnek w płatkach
  • Suszona pietruszka- 1 łyżeczka
  • Sól himalajska
    Najlepiej jeśli uda nam się nasze mrożonki rozmrozić, ale zakładam, że jest to niewykonalne z powodu braku czasu… Rybę opłukujemy delikatnie pod letnią wodą po czym skrapiamy olejem rzepakowym i oprószamy pieprzem. Warzywa delikatnie wkładamy do parowaru, rozkładamy je równomiernie. Jeśli mamy parowar piętrowy, warzywa układamy na dole. Wszystko parujemy 15min. Po tym czasie wystarczy wyjąć wszystko na talerz, warzywa skropić olejem, wszystko oprószyć delikatnie solą himalajską, posypać delikatnie pietruszką i płatkami czosnku.
Smacznego!
  • ola

    Świetny pomysł na szybki, pyszny i zdrowy obiad. Ryby uwielbiam więc będę musiała spróbować. Zdjęcia wyglądają kusząco.

  • Wygląda super :)

  • Wygląda i na pewno smakuje wspaniale! Ja ubóstwiam łososia z pary z surówką z tartego selera i rodzynek. Niebo w gębie! Pozdrawiam :)