Mini kanapeczki imprezowe z pietruszkową pastą a’la hummus z parowaru i mixem wędzonych ryb.

IMG_0867.1

   Rzadko decyduję się na robienie czegoś w wersji „mini”. W moim przypadku to po prostu nie ma znaczenia, czy kanapka jest rozmiaru 10x10cm, czy 2x2cm. Jeśli na stole pojawią się te w mniejszej wersji, zjem tyle ile trzeba! Nie świadczy to może o mnie najlepiej, ale cóż począć… Ponoć potrafię się jednak pohamować i nie zjeść wszystkiego. Oby zapamiętywano mnie od tej strony, oby!

   Ponadto być może zbyt mało okazji sprzyja przygotowywaniu przez mnie takich przekąsek. Ostatnio jednak był ku temu powód, otóż sylwestrowa domówka! Kanapeczek narobiłam jak dla pułku wojska, dzięki czemu nie głodowaliśmy w porze kolacji w Nowy Rok. Smakowały wszystkim, nie ma się co oszukiwać. Wykonanie takich przekąsek jest naprawdę bardzo proste. Jedyny nakład pracy jaki musimy w nie tak naprawdę włożyć to zrobienie pasty a’la humus. Możemy ją spokojnie przygotować na dzień przed imprezą. Wystarczy ugotować na parze cieciorkę i soczewicę, potem je zmiksować z resztą składników i tyle! Spróbujcie zrobić takie małe, zdrowe przekąski i sprawdzić jak zareagują na to Wasi znajomi. Mam nadzieję, że będą równie zachwyceni jak moi i będą prosić o jeszcze!

MINI KANAPECZKI IMPREZOWE Z PIETRUSZKOWĄ PASTĄ A’LA HUMMUS Z PAROWARU I MIXEM WĘDZONYCH RYB

       Porcja na 6 osób:

  • Bagietka pełnoziarnista mała- 6 sztuk
  • Pstrąg wędzony- 1 opakowanie/ ok.100g
  • Makrela wędzona- 1 opakowanie/ok.100g
  • Łosoś wędzony- 1 opakowanie/ok.100g

        Pietruszkowa pasta z parowaru a’la hummus:

  • Cieciorka- 1 szklanka
  • Soczewica czerwona- 1/2 szklanki
  • Pietruszka- 1 i 1/2 pęczka
  • Czosnek- 2 średnie ząbki
  • Olej sezamowy- 3/4 szklanki
  • Oliwa z oliwek- 1/4 szklanki
  • Woda
  • Sól morska
  • Papryka ostra- 1 łyżeczka
  • Papryka słodka- 1 łyżeczka

 
 
 
    Cieciorkę zalewamy wodą na ok. 5 cm powyżej jej poziomu, odstawiamy na ok.8-12godz., czyli najlepiej na noc. Kiedy już się namoczy możemy ja ugotować na parze. Wkładamy ją do pojemnika do gotowania ryżu, wstawiamy go do parowaru i zalewamy cieciorkę wrzątkiem na ok. 2 cm powyżej jej poziomu. Parujemy ok. 1 godz i 20min. Podczas ostatnich 20minut parowania jeżeli mamy miejsce w parowarze, możemy dostawić drugi pojemnik z soczewicą, którą również zalewamy wrzątkiem na ok.2cm powyżej jej poziomu. Kiedy cieciorka i soczewica się uparują, odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będą już chłodne, przesypujemy do pojemnika, w którym będziemy je miksować i dodajemy przyprawy.  Czosnek kroimy w mniejsze kawałki, pietruszkę dodajemy w całości, ewentualnie większe łodyżki możemy wyrzucić. Na końcy wlewamy olej i oliwę. Blendujemy na jednolitą masę. Jeśli będzie ona zbyt gęsta, dodajemy wodę mineralną wg. potrzeby. Ta pasta powinna być nieco gęstsza aniżeli typowy hummus. Kiedy będzie już gotowa nakładamy ja na pokrojone kromki pełnoziarnistej bagietki. Na koniec na każdą z kanapeczek wykładamy po kawałeczku jednej z wędzonych ryb. Ja zdecydowałam się na odrywanie kawałków ryb rękoma dzięki czemu zyskuje większe prawdopodobieństwo dostrzeżenia niechcianej ości, której nie warto zaserwować gościom. Na koniec możemy kanapeczki oprószyć jeszcze suszoną otartą pietruszką, która ma ładny, żywy zielony kolor. Ja tak zrobiłam, ale dopiero przed podaniem przystawki na stół, więc nie możecie tego dostrzec na zdjęciu.
 
 
 
 
Smacznego!

   Na blogu znajdziesz jeszcze przepisy na:

  • bardzo ciekawa propozycja na nietypowe przekąski :)

  • Anonymous

    czyli w parowarze cieciorkę zalewamy wodą w tym specjalnym pojemniku na ryż, tak? rozumiem,że wodę do tego dolnego zbiornika również wlewamy?

  • Pychotka !!!