Migdałowy pstrąg na parze ugotowany

P2030036.1

    Nowy parowar póki co chodzi chyba  w kółko na najwyższych obrotach,to tak w celu sprawdzenia,czy w ogóle się do czegoś nadaje ;) Ma fajną tackę,której poprzedni nie posiadał i dzięki niej łatwiej jest właśnie przyrządzić fiszę,przy jednoczesnym gotowaniu innych rzeczy,nawet deserów-zapachy nie przenikają.Pan Pstrąg wraz ze swoim kompanem-drugim Panem Pstrągiem,zmieścili się bezproblemowo na owej tacce ze swoimi wypchanymi brzuchami:)

        PSTRĄG Z MIGDAŁAMI GOTOWANY NA PARZE

  • Pstrąg świeży(lub mrożony)- 1 
  • Czosnek- 1 duży ząbek
  •  Migdały- ok.6-8 sztuk
  • Płatki migdałów- garść
  • Cytryna- 3-4 grubsze plastry + sok z 1/2
  • Bazylia świeża- 10 listków,lub suszona 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek- 3 łyżki
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony
  • Sól morska

         Rybę oczyszczamy.Ja musiałam ją umyć tylko pod bieżącą wodą. Pstrąga solimy i pieprzymy-w środku i z zewnątrz.Migdały siekamy na drobne kawałki,czosnek przeciskamy przez praskę i wypychamy brzuch ryby.Pokrojone plastry cytryny wkładamy do środka tak ażeby leżały obok siebie.Wsypujemy bazylię-liście lub suszoną.Wkładamy do parowaru.Jeśli nie mamy tacki to radzę gotować ją jednak w samotności ze względu na aromat i ryby i czosnku.Po włożeniu do kosza delikatnie do środka brzucha wlewamy 2 łyżki oliwy,zaś 3cią polewamy po wierzchu.Gotujemy max.30min. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia i posypujemy nimi ugotowanego pstrąga.

Kaloryczność:

  • Pstrąg gotowany na parze:100g=116 kcal
  • Migdały:100g=572 kcal; 1,6g(1 migdał)= 9,15 kcal
  • Płatki migdałów:100g=572 kcal
  • Bazylia świeża:100g=23 kcal, 5g(1 listek)=1,15 kcal
  • Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
  • Czosnek:100g=150 kcal