Marchewka już NIE jest bleeee !!!

PB010165.2

Pamiętam smak soku marchewkowego z czasów dzieciństwa…plułam nim na wszystkie możliwe strony. Tylko starta z jabłkiem i dużą ilością cukru marchewka jako tako przechodziła mi przez gardło. Nie wiem, czy była to tylko moja zmora, czy inni też to przeżywali, w każdym razie dzisiaj czasy inne i marchewka inaczej mi smakuje ;)

          MAKARON ORKISZOWY Z MARCHEWKOWO-CYTRYNOWYM PESTO



• Makaron orkiszowy- nie soliłam wody, zabieg zbyteczny w tym przypadku.
• Orzechy włoskie- ja dodałam ok. 3,4, które wcześniej rozgniotłam
• Rodzynki- garść

Pesto:

• 3 duże marchewki. W całości ugotowane na parze- minimum przez czas 40 min. Potem miksujemy na gładką masę, jak zresztą widać na zdjęciu z 1 łyżką oliwy z oliwek. Po prostu miksować i miksować.
• Imbir świeży, czyli z korzenia trzemy na tarce o małych oczkach. Ilość wg. upodobań, ale niewiele, bo tylko dla samego posmaku.
• Otarta skorka z cytryny. Tak na oko to ¼. I imbir i tą skórkę wsypujemy po starciu,czy w trakcie do marchewki,więc możemy mieszać i starym sposobem próbować.
• Cynamon. Ja uwielbiam, więc nie wyobrażałam sobie,że mogę go nie dodać.

Kiedy Pesto jest już gotowe to mieszamy je z makaronem. Wsypujemy orzechy i rodzynki.Mieszamy i jemy. Warto zauważyć, że nic nie jest tu osolone ani posłodzone. Smaki są na tyle ciekawe, że w taki sposób doprawianie było zupełnie zbyteczne.

        Kaloryczność:

• Marchew:100g= 28 kcal, 150g(1 porcja)=42 kcal
• Imbir:100g= 50 kcal,10g(1porcja)= 5 kcal
• Cynamon mielony:100g=247 kcal, 3g(1 porcja)= 7,5 kcal
• Rodzynki sułtańskie: 100g= 277 kcal, 30g(1 porcja)= 83 kcal
• Orzechy włoskie:100g-645 kcal,20g(1 porcja)= 130 kcal
• Oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa= 125 kcal
• Makaron orkiszowy:100g= 371 kcal, 50g( 1 porcja)=185 kcal

      

  • Od kiedy to łyżka oliwy ma 125 kcal? Bo jak mi wiadomo, to ma 80 kcal.

  • 15ml-łyżka stołowa to wartość ok.120-125 kcal.