Marcepanowe trufelki i smak skórki pomarańczowej.

243bedb66b0f677333b5e6c6ab7cccda_v2

 Marcepan to rzecz ważna,mogłoby nie być migdałów jak dla mnie,ale marcepan być musi i już! Fakt-jedno z drugiego się rodzi,zatem nie dajmy wyginąć migdałom :) Ostatnio uświadomiłam sobie również,że z owym marcepanem wiąże się kilka moich różnych wspomnień…czekoladowy mikołaj,taki płaski,a w środku właśnie marcepan,wyjazd z rodzicami w góry w okresie świątecznym kiedy to byłam małą dziewczynką i skądś to nagle pojawił się marcepan i mogłam go spróbować :) i pierwsza zima kiedy to obkupowałam się w chlebki marcepanowe :) Dlatego nadeszła wreszcie pora a żebym sama zrobiła to co tak bardzo lubię. Zrobiłam. I jakże się rozkoszowałam!!!!

        MARCEPANOWE TRUFELKI OBLANE GORZKĄ CZEKOLADĄ ZE SMAKIEM SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
       * Bez cukru

       Marcepan:

  • Mączka migdałowa- 250gr., 2 opak. i 1/2 
  • Ciepła woda- 3 łyżki,ewentualnie można uzupełnić)
  • Ciemny rum-50ml.,ja użyłam takiego smaku miodu,żeby moje kulki miały bardziej świąteczny smak.
  • Fruktoza-6-7 łyżek najlepiej drobnej,którą w moździerzu rozdrobniłam na FRUKTO-PUDER (używałam go już do posypania pierniczków)

          Wszystko zagniatamy ze sobą-jak ciasto. w mojej mączce były większe kawałki migdałów,ale podczas wyrabiania odpadały i dawały się wyczuć bez problemu pod palcami,więc mogłam je odłożyć. Zamiast mączki można oczywiście samodzielnie zmielić migdały-ja tego nie zrobiłam,bo mój sprzęt by temu nie sprostał. Kiedy uformujemy już kulkę marcepanowa,lepką i tlusciutką to zawijamy ją w folię aluminiowa i przechowujemy w lodówce. Można naprawdę długo.Jeśli od razu robimy trufelki to z  kuli formujemy małe kulki-trufelki i dalej są nam potrzebne:

               Trufelki:

  • Czekolada gorzka bez cukru- 80gr.tj. 1 tabliczka
  • Cynamon- 1 łyżeczka
  • Kakao obniżonej zawartości tłuszczu- 1 łyżka
  • 1 pomarańcza- otarta skórka na tarce ze średnimi oczkami

         Szorujemy pomarańczę,sparzamy skórkę,ścieramy na tarce.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,albo mikrofalówce i dodajemy kakao i cynamon-mieszamy dokładnie,szybko. Każdy z uformowanych wcześniej trufelków(kształt niewielkiej kulki) maczamy w czekoladzie do 1/3 wysokości i kładziemy np.na talerzyku.Kiedy już wszystkie będą w czekoladzie posypujemy skórką z pomarańczy i delikatnie tam gdzie widzimy możemy dotknąć np.łyżeczką żeby się lepiej przykleiła.Wkładamy do lodówki. Potem każdą trufelkę do malutkiej papilotki tuż przed podaniem,czy zapakowaniem ich ,a żeby obdarować bliską osobę.

                                                 Przepis bierze udział w akcji ” SŁODKI UPOMINEK”
   
                                                                       Słodki upominek

            Do świątecznej listy :)

                                                                                                       



           Kaloryczność:

  • Migdały:100g=570 kcal
  • Fruktoza-1 łyżeczka-20 kcal
  • Czekolada gorzka Wawel Light bez cukru:100g=575 kcal
  • Cynamon:100g=447 kcal
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu:100g=109 kcal
  • o jak aromatycznie dzisiaj u Ciebie.