Lunchbox #5.Schab gotowany na parze z warzywami

IMG_5763.1

   Skoro mamy dzisiaj środę to mamy również doskonały czas na Luchbox’a #5. Tym razem to solidne danie, które przyrządzicie z łatwością, a z jeszcze większą łatwością je pochłoniecie, taką mam nadzieję!

   Wybrałam dla Was kawałki schabu gotowane na parze z warzywami i pełnoziarnistymi świderkami oraz pomidorkami cherry. Mięso przygotowałam w taki sposób żebyście nie musieli go kroić, tzn. musicie, ale podczas przygotowania, wobec czego nie macie sie czym martwić podczas pałaszowania. Jakby nie patrzeć jest to pewne ułatwienie! Warto o tym pamiętać kiedy przygotowuje się jedzenie na wynos. Powinno być pod taką postacią, by można było zjeść je w jak najprostszy sposób, czasem w ekstremalnych warunkach, na kolanie, w szkolnej ławce, na łące… A Wy gdzie jadacie swoje lunchbox’y? :)

LUNCHBOX #5
PEŁNOZIARNISTE ŚWIDERKI Z GOTOWANYM NA PARZE CYNAMONOWYM SCHABEM W WARZYWACH

  • Schab- 2 kotlety (plastry)
  • Marchewka- 2 średnie
  • Pietruszka korzeń- 1 średnia
  • Makaron świderki pełnoziarniste- ok. 1/2 szklanki
  • Pomidorki cherry- ok. 8 sztuk
  • Bazylia świeża
  • Cynamon- 1/4 łyżeczki
  • Zioła dalmatyńskie- 1 łyżeczka
  • Papryka słodka- 1/3 łyżeczki
  • Tymianek suszony- 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk ogrodowy- 1 łyżeczka
  • Przyprawa do sałatek- 1 łyżeczka
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek- 1+1 łyżeczka







    Kotlety tłuczemy, czyli najpierw je opłukujemy po czym przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Oczywiście robimy to w sposób umiarkowany, nawet jeżeli mamy PMS. W przeciwnym razie z mięsa może zostać sito… Proponuję żeby kotlety miały grybość ok. 1,5 cm. Kiedy już tak ową uzyskamy, zabieramy się za wykrawanie części niezjadliwych, czyli jakichś błonek etc. Po tym procederze kroimy kotlety w paski ok 2cm grubości a te na kwadraty. Mięso wrzucamy do miseczki i dodajemy wszystkie przyprawy poza lubczykiem i ziołami do sałatek. Mieszamy dokladnie i odstawiamy do lodówki. Umyte marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry. Układamy na dnie parowaru. Na warzywa kladziemy kawałki mięsa i gotujemy 25min. Po uparowaniu skrapiamy 1 łyżeczka oliwy z oliwek. W tym czasie gotujemy pełnoziarniste świderki wg. instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron delikatnie posypujemy lubczykiem. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i posypujemy przyprawą do salatek. Polewamy 1 łyżeczką oliwy, dodajemy kilka listków świeżej bazyli. Wszystko pakujemy w pudło :) Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego!






  • Świetny przepis ! A schab zawsze taki bez smaku mi wychodzi jak nie jest usmażony, a tu proszę ile przypraw :)

    • Przyprawy to sedno smaku i aromatu :) Warto wybierać te naturalne, które nie zawierają żadnych ulepszaczy, konserwatów, dziwnych dziwactw ;) i soli a wtedy dopiero będzie pysznieeee! :)

  • Anonymous

    Właśnie kończę parować i za chwilę siadamy do konsumowania :) Sama już nie mogę doczekać się jak będzie smakowało! Wiola