Lunchbox #4.Mintaj na parze przekładany różnościami

IMG_5662.1

Co prawda nie minął jeszcze miesiąc, ale dzisiaj serwuję Wam już czwarty w naszym ekscentrycznym blogocyklu lunchbox. Myślę, że dobrze wkomponuje się w obecny świąteczny klimat przepelniony jajcami, których za moment będziemy mieć dość…Jednak póki co jedzmy, bo za tydzień to już nie będzie to samo! Wiem co mówię.

Dawno nie było rybki, wobec tego zapraszam na mintaja gotowanego w parowarze. W lunchbox’ie znajdziecie również pora i jajka oraz słodkiego ananasa, wszystko przełożone warstwami. Propozycja delikatna i lekka. Jeżeli chcecie podkręcić smak, polecam szybki sos koperkowy, którego na zdjęciach nie zobaczycie, gdyż umarła mi bateria. Wszystko zajadamy na zimno :)

 

LUNCHBOX #4
MINTAJ GOTOWANY NA PARZE PRZEŁOŻONY WARSTWOWO POREM, ANANASEM I JAJKIEM

  • Mintaj filet- 2 sztuki/ok 100g
  • Por- 1 średni
  • Ananas w puszcze w kawałkach- 1/3 puszki lub 1/4 świeżego owocu
  • Jajko- 2
  • Czosnek staropolski- 2 łyżki
  • Limonka
  • Sól morska
  • Oregano świeże

 

 

Najdłużej gotują się jajka, bo 25min. Wobec tego je wrzucamy do parowaru na początek. Rozmrożone filety z mintaja opłukujemy w wodzie, skrapiamy sokiem z połowy limonki lub cytryny i posypujemy czosnkiem staropolskim z obydwu stron. Parujemy 15min. Pora myjemy dokładnie, kroimy na talarki i gotujemy max. 3-4min. Jeżeli używasz świeżego ananasa, pamiętaj o wykrojenia środka, jego nie jemy. Owoc kroimy w talarki a potem w kosteczkę. W pudełku układamy kolejno rybę, pora, ananasa i posiekane drobno jajka. Kolejne warstwy posól delikatnie do smaku a na wierzchu połóż kilka listków oregano.

 

 

Smacznego!



  Teraz możecie popodziwiać moje wspaniałe jajko, z którego jestem niebywale dumna! Zawsze chciałam byc artystką! ;)

W międzyczasie zapraszam Was do zapoznania się z innymi zdrowymi przepisami na WIELKANOC
i zerknięcia na poprzednie ekscentryczne lunchbox’y.



 

A dla wybrednych jeszcze sos jogurtowy, o którym wspomniałam na początku. Doskonale sprawdzi się z dzisiejszym lunchbox’em.

Jogurtowy sos koperkowy:

  • Jogurt naturalny gęsty- 150g/niecały 1 kubeczek
  • Pieprz ziołowy- 1/2 łyżeczki
  • Koperek suszony- 2 łyżki
  • Czosnek staropolski- 1 łyżka
  • Sól morska

Wszystko dookładnie mieszamy, solimy do smaku i w razie potrzeby odstawiamy do lodówki. Maksymalnie na 24godziny.