Lunchbox #10.Penne i młoda kapusta z cieciorką z parowaru.

IMG_6233.1

   Po dziesięciu tygodniach naszego blogo-cyklu serwuję dość niecodzienne połączenie, można byłoby się nawet pokusić o stwierdzenie, że być może ekscentryczne. Z drugiej jednak strony, jeżeli przyjrzymy się naszemu lunch’owi bliżej, możemy dostrzec pewną analogię do dobrze znanego nam wszystkim dania.

   Zaryzykowałam pisząc, że wszyscy znamy danie jakim jest gotowana młoda kapusta z dodatkiem pomidorów. Jeśli nie wszyscy, to przynjamniej część z nas. Tym razem jest kapusta z cieciorką z parowaru bez pomidorów. Z pomidorami a dokładnie z pomidorkami cherry jest penne. Połączenie penne i pomidorków nie jest niczym dziwnym. A czy makaron i kapusta mają jakąś rację bytu? Kto jadł kiedykolwiek łazanki, ten wie! Dlatego to co na pierwszy rzut oka może być nieco dziwnym połączeniem, w rezultacie może okazać się być tak naprawdę jednym z największych standardów kulinarnych.

LUNCHBOX #10
GOTOWANA NA PARZE MŁODA KAPUSTA Z CIECIORKĄ ORAZ PENNE Z POMIDORKAMI CHERRY

      Młoda kapusta:

  • Kapusta młoda- 1/2 malutkiej główki
  • Cieciorka- 1/3 szklanki
  • Kminek- 1/3 łyżeczki
  • Bazylia suszona- 1/3 łyżeczki
  • Cząber suszony- 1/3 łyżeczki
  • Lubczyk ogrodowy suszoy- 1/3 łyżeczki
  • Sól morska
         Penne z pomidorkami:
  • Makaron penne- 100g (proponuję razowe)
  • Pomidorki cherry- ok. 6 szt.
  • Czosnek- 2 średnie ząbki
  • Oliwa z oliwek- 2 łyzki
  • Pieprz kolorowy
  • Sól morska
  • Przyprawa do pomidorów (opcjonalnie)

    Cieciorkę zalej wodą na ok.8-10godz. Najlepiej zrób to na noc przed pójściem spać, wówczas będzie gotowa do gotowania kiedy obudzisz się rano. Gotuj ją w parowarze tak jak ryż, czy kaszę, czyli poprzez zalanie wrzątkiem w pojemniku na ok.2cm ponad jej powierzchnię. Czas parowania to 1godz. W tym czasie posiekaj drobno kapustę i pod koniec gotowania, na 10 min. dodaj do parowaru. Pomidorki pokrój na ćwiartki, mniejsze na połówki. Ułóż je na tacce do parowania, przemieszaj delikatnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą z oliwek, paruj tyle samo czasu ile kapustę. Makaron gotuj wg instrukcji na opkaowaniu. Kiedy cieciorka i kapusta sa już gotowe, wymieszaj je z przyprawami i posól do smaku. Penne odcedź i wymieszaj z ugotwanymi pomidorkami dodając odrobine pieprzu i soli. Wszystko zapakuj do swojego ulubionego pudełka na lunch :)

Smacznego!