Lody z parowaru

IMG_6661.1

Lody z parowaru to nie żadna magia a porcja czystego zdrowia, po prostu. I nie ma tu żadnej filozofii. najpierw parujemy, potem mrozimy! Sposób na przeżycie upałów, też tak myślicie?

Głównym składnikiem dzisiejszych lodów są młode buraczki ugotowane w parowarze.Objętościowo z pewnością to truskawek i malin jest dużo więcej, ale smak buraczków jest dość intensywny, o kolorze nie wspominając. Lody mają dodatek mleka, więc sorbetem nie są. Wybrałam jednak ryżowe. Zaskoczyło mnie, że mimo dość sporej jego ilości lody nie straciły na pięknym kolorze. Ten deser posmakuje wszystkim, którzy szukają ciekawych połączeń smakowych. Buraczki, których używamy są młode, intensywne w smaku, ale owocami można zneutralizować to uczucie na tyle, by nam ono nie przeszkadzało. Spróbujcie takich domowych lodów, których głównym składnkiem jest niezwykle zdrowy młody buraczek!

 

 

 

 

LODY BURACZKOWO OWOCOWE Z PAROWARU

     Składniki na 6 lodów(takich jak widać na zdjęciach):

  • Buraczki młode(takie od botwinki)- 1 większy/ 2 mniejsze
  • Truskawki- ok.20 sztuk
  • Maliny- ok.100g/20 sztuk
  • Słodzik- 6 tabletek (lub inna substancja słodząca)
  • Mleko ryżowe- 1/2 szklanki
  • Rozmaryn świeży lub mięta

 

   Buraczki uchychłujemy, czyli odcinamy innymi słowy ;) od botwiny. Najlepiej zostawić odrobinkę tego botwinowego ogonka i nie odcinać tej końcówki na końcu, czyli drugiego ogonka…Rozumiecie? :) Buraczek, czy też buraczki powinni sie parować w mundurku i to w jak najbardziej szczelnym. Dzięki temu zatrzymamy cenne składniki mineralne i witaminy! Parujemy ok.40min. Buraczki muszą byc tym razem całkiem miękkie, bo kiedy ostygną delikatnie dłonią zdejmujemy skórkę, jeśli musimy to kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Dodajemy umyte truskawki i maliny oraz rozkruszone tabletki slodziku. Najlepiej nie od razu wszystkie żeby spróbować w między czasie, czy smak nie jest zby słodki. Dodajmy mleko i blendujemy wszystko dokładnie. Kiedy masa jest już gotowa na spód pudełeczek możecie położyć po listku mięty lub rozmarynu i dopiero wtedy zalać masą. Lody zamarzają bardzo szybko i jeszcze szybciej znikają!
Smacznego!
  • a to ciekawy przepis:)

  • Niezłe, nie dość że z parowaru to jeszcze z buraka. Lubię takie nieznane połaczenia odkrywac

  • Szalenie oryginalny przepis, bardzo jestem ciekawa smaku :)

    • Nie pozostaje nic innego jak wypróbować przepis i tym samym sprawdzić smak lodów :)

  • świetny i oryginalny pomysł :)