Lody ryżowe z owocami sezonowymi, czyli fit deser w sam raz na letnie upały!

Po chyba jednej z najdłuższych nieobecności, powracam. Mam nadzieję, że uda mi sie nieco nadrobić zaległości- w tym tych blogowych, ale przede wszystkim nie ukrywam- wypocząć. To był dla mnie kolejny ciężki rok i mimo wakacji, które właśnie nadeszły, nie zapowiada się na jakiś konkretny i solidny wypoczynek. Jakieś plany są, ale czy dojdą do skutku, jeszcze nie wiem. Póki co muszę nadrobić oczywiście zaległości a wiecie, że to czasem bywa dość trudne. W każdym razie póki co na blogu ląduje pierwszy przepis po jak wspomniałam, dłuższej przerwie- pyszny, słodki i przede wszystkim letni.

Oczywiście nie może być to nic innego jak lody! Tegoroczne lato nie szczędzi nam upalnych dni i oby było ich jak najwięcej. Dlatego też mam nadzieje, że właśnie taki deser sprawdzi się świetnie w takim gorącym okresie. Jest bajecznie prosty w przygotowaniu a składniki do jego przyrządzenia wszyscy powinni znaleźć w swojej kuchni. Potem nie pozostaje już nic innego jak rozkoszowanie się tym letnim przysmakiem przygotowanym na bazie ryżu jaśminowego oraz owoców seznowych bez dodatkowej porcji cukru w swoim składzie. A jeśli ochota na lody pojawi się w upalny wieczór, doskonałym dodatkiem do tego deseru będzie oryginalne, słodkie wino o włoskim pochodzeniu z aromatem owoców Monte Santi.

 

IMG_5434.2

 



LODY RYŻOWE Z SEZONOWYMI OWOCAMI



Ryż jaśminowy- 50g

Mleko 1% bez laktozy- 1 i 1/2 szklanki

Jogurt typu greckiego(opcjonalnie)- ok.2 łyżek

Ksylitol- 3 do 4 łyżek (do smaku)

Wanilia- 1 laska

Maliny, borówki amerykańskie lub inne owoce sezonowe- ok. 1/2 szklanki
IMG_5442.2

 

Ryż gotujemy w parowarze uprzednio zalewając wrzątkiem w przeznaczonym do tego pojemniku. Do tego przepisu proponuję parować ryż 25-30min. Powinien mieć konsystencję lekko rozgotowanego. W czasie gdy będziemy parować ryż zagotowujemy mleko dodając ziarnka wydrążone z laski wanilii. Do garnka wrzucamy również samą laskę, dodajemy ksylitol i gotujemy na wolnym ogniu co chwila mieszając przez ok.5 min. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy ryż sie uparuje równiez czekamy aż ostygnie. Gdy wszystkie składniki będą schłodzone blendujemy je na jednolitą masę. Masa nie może być zbyt gęsta. Wówczas należy dodać trochę mleka, można takiego wprost z kartonu. Na dno pojemniczków na lody wrzucamy umyte owoce, które zgniatamy delikatnie widelcem tak by wypuścić nadmiar powietrza, co pozwoli na dobre uformowanie się masy w foremkach. Warstwa owoców powinna sięgać ok. 1/3 foremki. Resztę wypełniamy przygotowaną masą ryżową. Zamykamy szczelnie foremki i wstawiamy na minimum 4-5godz. do zamrażalnika.

Smacznego!

 

IMG_5441.2

 

*Wpis powstał przy współpracy z marka Monte Santi