Letnia dietetyczna tarta z parowaru

IMG_6804.1

Po jakichś dwóch dniach powracam do życia. Hrabiowska choroba jak wiecie przychodzi przeważnie z nienacka i potrafi trwać nawet i trzy dni. Jesli któregoś razu straczy mi sił i tego samego razu nie wyciągnę kopyt, postaram się to zjawisko udokumentować. Póki co zabieramy się za powrót do żywych!

Miało być po prostu ciasto. Wyszedł prawie naleśnik. Użyłam nowego proszku do pieczenia i takie o to efekty. Podjęłam wobec tego jeszcze jedną próbę by sprawdzic, co wyjdzie. Czy kolejny niedoszły naleśnik, czy ciasto. Wyszła tarta. Wobec tego dzisiaj z całą dumą i bez uprzedzenia prezentuję Wam tartę na bezglutenowym spodzie z parowaru, z kremem mascarpone przebogatą w letnie owoce. Wspaniały dietetyczny deser, któremu trudno sie oprzeć! Ostrzegam…

 

 

 

 

 

TARTA Z PAROWARU NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z MASCARPONE I LETNIMI OWOCAMI

Tarta:

  • Jajko- 3
  • Słodzik- 8 tabletek
  • Olej rzepakowy- 5 łyżek
  • Mleko 0,5%- 4 łyżki
  • Mąka jaglana- 1 szklanka
  • Mąka kukurydziana- 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy- 1 łyżeczka (ja użyłam jakiegoś ekologicznego)

 

 Masa:
  • Mascarpone- 1 małe opakowanie(możesz uzyć light)
  • Słodzik- 3 tabletki
  • Borówki amerykańskie
  • Maliny
  • Świeża mięta

 

Jajka ubijamy na małych obrotach, dodajemy rozkruszone tabletki słodzika. Suche składniki zmieszane ze sobą dodajemy powoli i miksujemy. Kiedy masa będzie jednolita przelewamy do sylikonowej foremki i wstawiamy do włączonego parowaru na ok. 40min. Kiedy ciasto się uparuje, wyjmujemy tak by dostała się do niego jak najmniejsza ilość wody. Wyjmujemy z foremki i schładzamy na kratce. Zostawiamy do wysuszenia najlepiej na 24godz. Jeśli na tarcie wyrośnie górka, odcinamy ją równo nożem. Schłodzone mascarpone ubijamy mikserem na wolnych obrotach z rozkruszonymi tabletkami słodzika i nakładamy na wierzch tarty. Posypujemy owocami i dekorujemy świeżą miętą.
Smacznego!
Możesz również skorzystać z przepisu na bezglutenowego rabarbarowca z parowaru, który jest niezwykle podobny!
  • Ojoj, naprawdę smakowicie się prezentuje; przygotuję jak już pojawi się borówka (ja jeszcze nie spotkałam ani na targu, ani w sklepach).

    PS. Robisz niesamowite zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie.

    • Borówki mozna znaleźć w Lidlu lub Biedronce. Powinny byc też w innych marketach, oczywiscie nie zawsze, trzeba popaść na dostawę ;) Ja widuje je juz od dawna, tak jak maliny :) Co do zdjęć to bardzo dziekuję, choć jeszcze daleko mi do perfekcji! :)

  • Świetne !!!
    Po prostu uczta dla podniebienia :)

    Jestem przekonana, baaa dam sobie nawet ręce uciąć, że jest to cholernie smaczne :)
    jedyny problem?
    mogę poczuć smaku przez monitor :)

    Pozdrawiam serdecznie.

    W wolnej chwili zapraszam do siebie :D

    • O tak, polecam wypróbować :) Z pewnoscią zajrzę, dziekuję za zaproszenie i pozdrawiam! :)

  • Anonymous

    witam, mam pytanie ewentualnie prosze wskaząć mi jak można robić ciasta desery w parowarze? Mam taki zwykły parowar z carrfouru..mam dwa pojemniki i jedna miska na ryż? Proszę o pomoc

    • W kazdym z przepisów tłumaczę po krótce z jakiego naczynia, czy pojemnika należy skorzystać. Wszystko zalezy od tego jakie ciasto chcemy zrobić i jaki deser :) Jeśli nie posiadamy odpowiedniego naczynia, mozna smiało dokupić foremkę sylikonową, czy foremkę aluminiową, które przeznaczone są do pieczenia :) Postaram się jak najszybcioej stworzyć wpis, który poswięce pojemnikom i naczyniom do gotowania deserów zeby jeszcze bardziej ułatwić sprawę. Pozdrawiam!