Letnia czekoladowa tarta z parowaru

IMG_7189.1

Dzisiaj całkiem na szybko. Nie wymyśliłam nic nowego. Znaczy wymysliłam, ale nie zrobiłam, bo nie miałam kiedy. Wobec tego raczę Was tym co już poniekąd znacie i mam nadzieję polubiliście tak jak i ja. A jak widać u mnie pojawia się w kolejnej już odsłonie, znika w mig. Tarta warta grzechu!

Przygotujecie ją naprawdę szybko. Czekoladowa tarta jaglana z parowaru z bitą śmietaną i owocami, zyska zwolenników wśród tych, którzy lubią czekoladę, a w szczególności tą gorzką. Deser nie jest zbyt słodki a owoce, które stanowia dodatek, czyli czereśnie i czerowna porzeczka są nieco kwaśne i cierpkie. Sprawdzi się doskonale jako deserw te cieplejsze popołudnia, które mam nadzieję, że już niebawem nadejdą…

 

 

 

 

CZEKOLADOWA TARTA Z PAROWARU Z LETNIMI OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

  • Jajko- 3
  • Fruktoza- 1/2 szklanki lub 12 tabletek słodzika
  • Mleko 0,5%- 1/3 szklanki
  • Oliwa z oliwek- 3 łyżki
  • Skrobia kukurydziana- 1/3 szklanki
  • Mąka jaglana- 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia np.eko- 1 czubata łyżeczka
  • Kakao o obnizonej zawartości tłuszczu- 3-4 łyzki
  • Śmietana 30%- 1 duży kubek + słodzik ok. 6 tabletek
  • Czereśnie
  • Czerwona porzeczka

 

 

 

Jajka miksujemy razem z fruktozą lub słodzikiem, ewentualnie inna substancja słodząca do momentu aż uzyskamy jasny kolor. Dodajemy mleko, po chwili oliwę z oliwek. Wszystkie suche składniki mieszamy ze soba dokładnie i dodajemy powoli do masy jajecznej, misujemy nieprzerywając na wolnych obrotach. Kiedy masa bedzie jednolita, przelewamy do foremki silykonowej. Gotujemy w parowarze ok. 50min. Ciasto po wyjęciu z foremki stdzimy i suszymy na kratce. Odcinamy górną część, w środku powinny byc już lekkie zagłębienia dzięki czemu łatwiej będzie nam uzyskać kształt tarty. Ubijamy na wyskokich obrotach miksera śmietanę z dodatkiem słodzika i nakładamy nią na naszą tartę. Dekorujemy owocami.

 

Tartę przed wyjściem z sylikonowej foremki możecie obejrzeć na ekscentrycznym Instagram’ie

 

 

Smacznego!