Letni krem z gotowanej na parze pietruszki

Ostatnio znowu szukam pomysłów na zdrowsze wersje deserów, bo jak wiecie- lubię słodkości. Folgowanie sobie i podjadanie batoników i czekoladek ze sklepowych półek nie kończy się najlepiej. Nie mam tu na myśli tylko tych paru dodatkowych centymetrów, ale również chodzi mi o samopoczucie- zarówno to fizyczne jak i psychiczne. Lista objawów długa i wystarczy na oddzielny post. Właśnie dlatego powoli wracam do przygotowywania deserów w domu, szczególnie że mam chwilkę wolniejszego czasu z uwagi na urlop i wakacje.

Przygotowałam dla Was krem, do którego muszę przyznać sama- jeszcze się przekonuję. Wszystko to za sprawą pietruszki, której zwolenniczką nie jestem. Niby jej dodatek mi nie przeszkadza, ale jednak jest elementem, który przeważnie staje się dla mnie dość charakterystyczny i wyczuwalny w daniu. Dzisiejsza propozycja to jak wspomniałam krem z korzenia pietruszki gotowanego na parze przekładany szybkim dżemem z czerwonej porzeczki- kwintesencja lata! Deser, w którym przenika się kilka ciekawych smaków, bo znajdziecie w nim również mleczko kokosowe będące bazą naszego kremu, a wzbogaconego o otartą skórkę z limonki oraz sok. Zachęcam Was do wypróbowania i podania deseru razem z kieliszkiem słodkiego owocowego wina Monte Santi, które będzie z pewnością ukoronowaniem tej przyjemności.

 

IMG_5531.2

 



KOKOSOWY KREM Z PIETRUSZKI GOTOWANEJ NA PARZE PRZEKŁADANY SZYBKIM DŻEMEM Z CZERWONEJ PORZECZKI



Pietruszka korzeń- 3 średnie

Banan-1/2 dojrzałego (opcjonalnie)

Mleczko kokosowe- 1 puszka/ 400ml

Wanilia- 1 laska (opcjonalnie esencja waniliowa, cukier wanilinowy)

Limonka- 1 sztuka

Czerwona porzeczka- 1 szklanka

Cukier trzcinowy- 3/4- 1 szklanka

 

IMG_5517.2

 

Pietruszkę obieramy i myjemy, możemy pokroić ją na talarki. Parujemy 30-40min. Powinna być bardzo miękka, bo po ostudzeniu będziemy ją blendować. Mleczko kokosowe przelewany do garnka. Rozkrajamy wzdłuż laskę wanilii i wydrążamy ziarenka dodając je do mleczka. Laske wanili równiez dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok.2-3min. i zestawiamy z ognia. Studzimy. Ostudzone składniki kremu blendujemy ze sobą. Opcjonalnie mozna dodać równiez kawałek dojrzałego banana, który z pewnością nieco zniweluje smak pietruszki, ale nie jest to konieczne. Smak ten równiez zostanie zneutralizowany przez sok z limonki. Nalezy jednak dodać go nie więcej jak 2 łyżki- warto pamiętać, że krem bedzie połączony z dość kwaśnym porzeczkowym dżemem. Aromatu doda również otarta skórka ze spazonej i wyszorowanej limonki. Krem wstawiamy do lodówki na min. 2-3godz.

Do drugiego garnka a najlepiej rondelka z grubszym dnem wrzucamy umyte porzeczki. Po chwili dodajemy cukier. Początkowo na największym gazie mieszamy co chwila. Po ok. 5min. kiedy porzeczki zaczną już pękać a cukier już się rozpuści, gaz zmniejszamy do połowy i gotujemy ok.30min. nie zapominając o mieszaniu co kilka minut. Po pół godzinie zestawiamy porzeczki z ognia, zostawiamy w garnku aż ostygną i wstawiamy do lodówki na min.2-3godz. Po tym czasie możemy serwować deser przekładając krem pietruszkowy na przemian z porzeczkowym dżemem.

Smacznego!

 

IMG_5534.2

*Wpis powstał przy współpracy z marką Monte Santi