Letni karobowy torcik gotowany na parze

IMG_3193.1

     
      To miał być taki torcik na szybko.  Wszystko trochę przesunęło się w czasie i w rezultacie zamiast jak to u mnie bywa, nie jedliśmy go na kolację, a na śniadanie.
       Najpierw ugotowałam ciasto. Zrezygnowałam z kakao, dodałam karobu i odrobinę aromatyzowanej cytrynowej oliwy z oliwek dla wzbogacenia smaku. W fazie ostatecznej przekładałam je świeżymi owocami, nawet melonem! Do tego bita śmietana… Żeby zmniejszyć kaloryczność użyłam tej w proszku, którą znajdziecie np. w —>TYM przepisie na naleśniki, gdzie używałam również karobu. Plusem tej śmietany jest fakt, iż nie zawiera sztucznych barwników. Słodzona jest syropem glukozowym, ale i cukrem niestety.Zawiera również emulgatory, czyli następny minus.Co jeszcze jest jej plusem? Rozrabiamy ją w wodzie a nie w mleku, zaledwie w kilka minut.
       Podsumowując, można powiedzieć, że coś za coś. W pewnym sensie nie ma się czemu dziwić, większość produktów „light” oszukuje nas w ten sposób. Konsument przecież przeważnie czyta tylko duży napis z przodu opakowania, ale rzadko kiedy podejmuje się rozszyfrowania etykiety znajdującej się z tyłu. Co mnie przekonało do jej użycia? Niestety, szybkość przygotowania. Tym razem potrzebowałam produktu na teraz i już. Osobiście wychodzę z założenia, że jeżeli raz na jakiś czas zjem kawałek ciasta, bo przecież nie cały tort, z takim produktem to moje zdrowie zbytnio na tym nie ucierpi. Ponadto warto jest wiedzieć coś o produktach z napisem „light”.Co zawierają, jak smakują i jak się sprawują. Ta śmietana chyba dużo lepiej nadaje się do deserów, czy tak jak powyżej naleśników. Tort z jej zawartością poległ. Jest za rzadka i wszystko się rozpływa. Jaki wniosek? Tort był pycha, wszystkim bardzo smakował! Minus za rozpływanie się, któremu winna była śmietana. Następnym razem rezygnujemy z jedzenia owego półproduktu w proszku z napisem „light” i robimy sami jakąś ciekawą masę, która również będzie mało kaloryczna, a nie popłynie. O tak! Warto zainwestować kilka minut więcej, choćby goście mieli czekać z niecierpliwością!

   GOTOWANE NA PARZE KAROBOWE BLATY TORTOWE

  • Jajko- 5
  • Fruktoza- 3/4 szklanki
  • Oliwa z oliwek extra vergine aromatyzowana cytrynowa- 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek- 4 łyżki
  • Mąka orkiszowa chlebowa jasna typ 700- 1 szklanka z górką
  • Mąka pszenna- 1 szklanka (nie wiem jaki typ, bo mąkę mam prawdziwą wiejską od cioci Małgosi :) )
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Soda- 1/2 łyżeczki
  • Karob( Mączka chleba świętojańskiego)- 6 łyżek
        Jajka ubijamy na puch, pod koniec dodajemy fruktozę. Dolewamy oliwy. Powoli wsypujemy zmieszane ze sobą mąki z proszkiem, sodą i karobem. Mieszamy wszystko na jednolitą masę na niskich obrotach miksera. Wstawiamy do parowaru wypełnionego parą na 1,5 godz. Ja użyłam do tego koszyczka na warzywa, który wyłożyłam uprzednio papierem do pieczenia/ gotowania na parze. Po ugotowaniu ciasto od razu wyjmujemy z parowaru, tak aby woda z pokrywki na nie nie kapała. P kilku minutach wyjmujemy z koszyka, po kilku następnych powoli odczepiamy papier z boków. Kiedy ciasto delikatnie przestygnie odklejamy papier, studzimy na kratce.  Ostudzone kroimy w poprzek na blaty. w moim przypadku wyszło 5 blatów.


KAROBOWY TORCIK Z OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ GOTOWANY NA PARZE
  • Blaty karobowe j.w
  • Gruszka- 1
  • Nektatynka- 1
  • Morele- 3
  • Melon żółty- 1/2
  • Banan- 1
  • Borówki amerykańskie- 1 opakowanie
  • Melisa świeża- kilka listków
  • Bita śmietana w proszku light- 4 opakowania ( u mnie Śnieżka „light)
  • Rum ciemny
       Każdy z blatów nasączamy delikatnie rumem. Nie można zbyt mocno ze względu na owoce jakie mają się znaleźć w cieście i które dodatkowo puszczą sok. Wszystkie owoce kroimy na cienkie i małe plastry. Melona zaś wydłubujemy małą łyżeczką, ale tak ażeby były cienkie plastry. Każdy blat pokrywamy warstwą przygotowanej wg. instrukcji bitej śmietany. Ja do swojej dodałam mniej wody aniżeli razdzi producent i na każde opakowanie fix do śmietany. Teraz owoce. Pierwsza warstwa to naktarynki, druga banany, trzecia melon i gruszka. Na koniec morele- to ważne! Morele w moim przypadku były najbardziej rozpaciane, więc nie mogły znaleźć się na samym spodzie. Na górze jak widać na zdjęciu ostatni blacik, na nim już tylko śmietana i borówki, do tego listki melisy, które nadają fajnego aromatu.Całe ciasto obłożyłam borówkami.
Kaloryczność:
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Oliwa z oliwek-1 łyżka= 120 kcal
Mąka orkiszowa jasna typ 700:100g=357 kcal
Mąka pszenna:100g=350 kcal
Karob:100g=216 kcal
Fruktoza:100g=400 kcal
Bita śmietana Śnieżka Light:100g=106 kcal
Nektarynka:100g=49 kcal; 1 sztuka=34,3 kcal
Gruszka:100g=58 kcal
Banan:100g=90 kcal;1 sztuka= 162 kcal
Morele:100g=48 kcal
Melon żółty:100g=36 kcal
Borówka amerykańska:100g=61 kcal

  • Jaki świetny:D

  • wygląda cudnie :)

    • Cieszę się, że Ci się podoba, GrowingUp również :)

  • Smakowity :) Produkty light mają to do siebie, że coś za coś, nie wszystko da się odchudzić bez utraty smaku czy innych właściwości.

    • No właśnie. I warto o tym wiedzieć, zwracać na to uwagę :) W tym przypadku szybkość i łatwość przygotowania bitej śmietanki light nie szła w parze z jej jakością, bo torcik zaczął się rozpływać mimo podejmowanych prób ratowania go ;) Smak bez zastrzeżeń! :)

  • wygląda genialnie!

  • O łaał, wygląda naprawdę świetnie!

  • Lekka słodycz :)

  • Z przyjemnością informuję, że nominowałam Ciebie do Versatile Blogger Award :) Szczegóły u mnie na blogu no i na innych blogach :)

    • Och, bardzo dziękuję za nominację! :)

  • ile warstw! zjadłabym, i to duuuży kawałek :)

    • O tak,mega wyyypachany :)