Kurczak w curry z parowaru podany na musie z zielonego groszku i batatów

IMG_0936.1

W poprzednim wpisie prezentowałam Wam recenzję książki „Kuchnia Fit”. Dzisiaj z kolei chciałabym przedstawić Wam mój obiad, którego inspiracją był jeden z przepisów Konrada Gacy.

Przepis zdecydowałam  się trochę zmodyfikować, bo przecież ten właściwy możecie znaleźć w książce i sami go odtworzyć. A może właśnie też posłuży on jak i inne za inpirację i odkryjecie coś nowego, kto wie! Jeśli dobrze się orientuję to dzisiaj u mnie nie pojawia się żaden nowy składnik, wszystkie powinny być Wam już dobrze znane. Głównym punktem programu jest kurczak a konkretnie filet z kurczaka w curry gotowany na parze. Podałam go z musem z zielonego groszku i batatów. Jest doprawdy bardzo smacznie, pożywnie i co ważne fit! Całe danie przyrządzicie prosto i szybko, czyli tak jak lubicie i Wy i ja. To kolejny dowód na to, że nie mając czasu można odżywiać się zdrowo. Polecam Wam wypróbować ten przepis oraz oryginalny. Sprawdźcie, czy batat- słodki ziemniak sprawdził się jako dodatek do musu zamiast marchewki i dajcie znać!

 

 

 

 

KURCZAK Z PAROWARU NA MUSIE Z ZIELONEGO GROSZKU I BATATÓW

2 porcje:

  • Filet z kurczaka- 1 sztuka
  • Curry mieszanka 100% naturalna- ok. 1 łyżeczka
  • Groszek zielony mrożony- 1/2 opakowania/ 50g
  • Batat- 1 malutki
  • Czosnek- 1 mały ząbek
  • Imbir świeży- ok. 1 cm kawałek krzenia
  • Cynamon- 1/4 łyżeczki
  • Sól morska
  • Oregano świeże
  • Oliwa z oliwek extra virgin- 2 łyżki

 

 

 

Batata obieramy ze skórki i gotujemy w parowarze ok.50min. Po pół godzinie możemy dodać zielony groszek, który powinien się parować 20min. Kiedy batat i groszek się ugotują blendujemy je dodając czosnek, imbir oraz cynamon oraz oliwę z oliwek. Miksujemy do uzyskania jednolitego musu. Filet z kurczaka dzielimy na dwa „kotlety”. Posypujemy curry, ja osypałam filety dość obficie, bo tak lubię. Parujemy kurczaka 15-18min. Kiedy będzie już gotowy podajemy go razem z musem.

 

 

Smacznego!

 

 

Inspiracją do wykonania tego przepisu był Kurczak w musie brokułowo-migdałowym z książki „Kuchnia Fit”