Kurak z pary w sałatce z granatem i awokado

IMG_5627.2

Nie wiem na ile skusi Was wygląd tej sałatki, ale już na wstępie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Lekka, orzeźwiająca, tylko ją kochać! Połączenie, które polecam z głębi mojego rudego serca. Próbujcie!

Kurak gotowany na parze otoczony w przyprawie do…spaghetti bolognese :) , odrobinie soku z limonki, oprószony jej skórką, po prostu super! Do tego awokado, bo ostatnio ciagle za mna chodzi, wiec zakładam, że za Wami również i słodki soczysty granat. Jest moc! Podwójna moc, bo jest też jajco, gdyby ktoś zdecydował się podać tą sałatkę na wielkanocny stół. To tyle, albo aż tyle z małym dodatkiem świeżej mięty. O i już!

SAŁATKA Z KURCZAKIEM GOTOWANYM NA PARZE Z AWOKADO I GRANATEM

  • Filet z kury- 1/2 małego
  • Awokado- 1/2 średniego
  • Granat- 1/2 średniego
  • Limonka- 1/2
  • Przyprawa do spaghetti Bolognese- 1 łyżka (ja użyłam Kamis)
  • Mięta świeża- 10 listków
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka
  • Syrop z agawy/ Miód lipowy- 1 łyżeczka
  • Sól morska

   Zaczynamy od ugotowania na parze jajek. Parujemy je 25min. Wyjmujemy po ugotowaniu i czekamy aż ostygną. Ja osobiście zawsze wkładam do zimnej wody :) Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki o wielkosci mniej więcej 2x2cm. Wrzucamy do miseczki i dodajemy przyprawę do spaghetti, 1 łyżkę soku z limonki i otarta skórkę z połowy limonki. Mieszamy dokładie i jeżeli amy czas to odstawiamy mięso na min. ok.1 godz. do lodówki. Jeżeli nie mamy, trudno. Parujemy od razu przez ok. 18min. Kiedy kurak ostygnie, mieszamy go z ziarenkami granatu i awokado pokrojonym w kostkę. Dodajemy resztę soku z limonki, posiekaną miętę, mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki, polewamy oliwą z oliwek i miodem, czy syropem z agawy.

 

Smacznego!