Kukurydza w ziołach gotowana na parze

IMG_2602.1

    Mój ojciec powinien być potentatem kukurydzianym… Pochłaniam kilogramy płatków, do tego kukukrydza zjadana pod każda inna postacią, ehhh ;) Ta ugotowana dzisiaj cieszy mnie niezwykle. Czuć aromat ziół. W zasadzie zrobiłam z ową kukurydzą to samo co —>TUTAJ z rybką. A najfajniejsze jest to, że jest miękka, słodka i nie trzeba jej solić. Ja zawsze wszystko solę, fakt teraz dużo, dużo mniej, ale zawsze. Kukurydzę jednak oszczędziłam. Muszę poważnie przemyśleć, czy nie założyć własnej kukurydzianej plantacji…

    KOLBY KUKURYDZY ZAWINIĘTE  W ŚWIEŻE ZIOŁA GOTOWANE NA PARZE

  • Kolby kukurydzy- 3
  • Olej kukurydziany- 6 łyżek
  • Bazylia- 10 listków
  • Tymianek świeży- ok.10 gałązek

       

   Kolby warto przekroić na pół. Ja swoje ułożyłam na tacce do gotowania sosów i każdą połówkę polałam łyżką oleju. Jeżeli nie posiadamy tacki to wówczas albo marynujemy w oleju wcześniej kukurydzę, 3-3 godz. minimum, albo układamy na foli aluminiowej/papierze do gotowania na parze/pieczenia. Kolby okładamy ziołami i gotujemy godzinę.

Kaloryczność:
Kukurydza kolba :100g=90 kcal
Olej kukurydziany-1 łyżka=120 kcal
Bazylia-1 listek=1,15 kcal