Kremowa zupa z dyni gotowanej na parze

embed_B1h9WHgapqx3A51sGzcQHsozZ1eBcQzz

    Przygotowania do zrobienia zupy tym razem musiałam zacząć od wypożyczenia faceta… Sprawdził się, choć powiem Wam, że miałam pwne obawy i nie wierzyłam w jego mozliwości. Dotaszczył mi dynię i chwała mu za to! Ja mam zupę, Wy przepis, a on dobry uczynek na koncie ;)

   Zupę przyrządziłam oczywiście z dyni gotowanej na parze. To jest myślę to co wyróżnia ją w głównej mierze od wszystkich innych jakie serwowane są w sieci, na innych blogach. Zdecydowałam, że dzisiejsza wersja będzie zawierała czosnek, odrobinę cebuli oraz imbir. Postawiłam na te przyprawy ze względu na wszechogarniające grypo-poczucie. Zupa jest delikatna wobec czego powinna posmakować również dzieciakom.

KREMOWA ZUPA Z DYNI GOTOWANEJ NA PARZE

  • Dynia- z wielkiej dyni wykroiłam 2 plastry grubość po ok.15cm.
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka
  • Cebula- 1/4 małej
  • Czosnek- 3 średnie ząbki
  • Eko-kostki rosołowe- 2
  • Lubczyk ogrodowy- 1 łyżeczka
  • Imbir korzeń- ok.1cm
  • Olej z pestek dyni- 1 łyżeczka do podania
  • Pestki dyni
  Z umytej dyni należy wykroić  kawałek, lub kawałki, które zmieszczą nam sie w parowarze. Wykrawamy pestki i gotujemy godzinę. Kiedy dynia przestygnie łyzką oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy. Uzyskujemy w ten sposób mus z dynii, który po zamrożeniu możemy śmiało wykorzystać jeszcze do wielu róznych innych pyszności. 
  
  Kostki rosołowe rozpuszczamy w ok. 1,5 szklanki gotujacej sie wody. Do rosołu dodajemy zeszkloną na oliwie z oliwek cebulę i czosnek(smażymy nie dłużej jak 2-3min.na średnim ogniu). Dodajemy obrany i pokrojony w paski imbir oraz lubczyk.Rosół zdejmujemy z ognia i dodajemy powoli mus dyniowy, dobrze mieszamy. Ja dodałam ok.3/4 szklanki musu. Dodajemy do momentu aż uzyskamy pożadaną konsystencję, u mnie średnio gęsta. Przed podaniem dekorujemy podprazonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz olejem z pestek.

                                                                                     

Kaloryczność
Dynia:100g=28 kcal
Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
Czosnek-1 zabek=3 kcal
Cebula:100g=40 kcal
Imbir:100g=50 kcal