Koktajl szpinakowo-jabłkowy z lnem

embed_YUusinnw5DGiDJ7y1m6hFYY8XwCklQzz

    Resztki, reszteczki jak wiadomo marnować się nie mogą. W tym przypadku owymi pozostałościami były liście szpinaku. Robiłam pyszny obiad z CIECIORKĄ I SZPINAKIEM właśnie. Piesek nie zje, bo ewidentnie istota z niego mięsożerna. Wyrzucić nie wyrzucę, więc zrobię wspaniały koktajl.

       Przepisów na koktajle ze szpinakiem zapewne znajdziemy wiele. Mój z pewnością wyróżni się tym, że zarówno listki jak i jabłka, które się w nim znajdują, zostały ugotowane na parze. Jeszcze nie do końca ostudzone składniki zmiksowałam i dodałam len mielony oraz otręby żytnie, które pod wpływem temperatury napęczniały. Mogłam potem uzupełnić koktajl wodą, tak by uzyskać oczekiwaną konsystencję. W ten sposób składniki koktajlu urosły sobie kulturalnie w szklaneczce, zanim trafiły do brzuszka, który mógł poczuć się w pełni syty i usatysfakcjonowany po dostarczeniu mu takiej pyszności. Ten koktajl mnie zaskoczył. Szpinak jest zupełnie niewyczuwalny a napój naprawdę świetnie smakuje. Jeżeli są wśród Was osoby, które tak jak ja mają pewne obawy, czy taka mikstura trafi w ich gusta, to mogę Wam powiedzieć tyle, że warto się przekonać i przynajmniej spróbować. Myślę, że nie pożałujecie! Doskonale sprawdzi się jako szybkie, pełnowartościowe śniadanie, czy jako przekąska w środku dnia.

       KOKTAJL ZE SZPINAKU I JABŁEK GOTOWANY NA PARZE

  • Szpinak świeży- 3 garści
  • Jabłko- 2 małe
  • Miód lipowy- 2 łyżki
  • Len mielony- 2 łyżki
  • Otręby żytnie- 2 łyżki
  • Cynamon mielony- 1/3 łyżeczki
  • Mięta świeża- 10 listków
  • Woda mineralna niegazowana- 1 i 1/2 szklanki (możesz użyć delikatnie gazowanej lub jeżeli nie masz mineralnej to zastąp ją wodą przefiltrowaną, lub przegotowaną)
          Myjemy dokładnie szpinak, obieramy jabłka. Gotujemy w parowarze przez 10min. Czekamy aż ostygną na tyle, że będziemy mogli pokroić jabłko w małe kawałki. Wrzucamy do blendera i dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza wodą. Kiedy uzyskamy jednolitą masę odstawiamy na ok.5-10min. Po tym czasie uzupełniamy koktajl wodą dokładnie mieszając. Pijemy schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Smacznegooo! :)





                                                          






Kaloryczność
Szpinak:100g=17 kcal
Jabłko:100g=50 kcal; 1 sztuka-145g=72,5 kcal
Len mielony:100g=332 kcal; 1 łyżka=16,60 kcal
Otręby żytnie:100g=281 kcal; 1 łyżka=16,86 kcal
Cynamon mielony:100g=245 kcal; 1łyżeczka=12,25 kcal
Miód lipowy:100g=320 kcal

  • wow!
    ale ciekawa kompozycja składników ;)
    chętnie bym spróbowała

    • Myślę, że warto spróbować. Sama nie byłam przkonana, troszkę się obawiałam…Nie ma czego! Jest pyszny i bardzo pożywny! :)

  • wiosna, wiosna, wiosna achh to ty!:D
    cudny, letni koktajl:)

    • O tak, chyba już bardziej letni, bo jest nawet mięta :) Czekam osobiście już bardziej na lato, aniżeli na to wiosnę… :)

  • muszę to zrobić, super apetycznie wygląda i domyślam się że równie extra smakuje, świetny blog – gratuluję :) i pozdrawiam, będę tu zaglądać