Kluski na parze ze śliwką

IMG_2351.1

     No i są pampuchy! Jak to u mnie bywa orkiszowe. W środku śliwka węgierka ze względu na pełnię śliwkowego sezonu. Kluski podałam posypane cukrem trzcinowym z gałązkami świeżego tymianku, który świetnie pasuje do deserów. Jego aromat doskonale łączy się ze śliwką.Spróbujcie!

   KLUSKI NA PARZE ZE ŚLIWKAMI

  • Mleko 0,5%- 3/4 szklanki
  • Drożdże instant- 1 szaszetka/7g
  • Fruktoza- 1 łyżka
  • Jajko- 1
  • Mąka orkiszowa jasna chlebowa typ 750- 2 i 1/2 szklanki
  • Sól- szczypta
  • Cukier trzcinowy
  • Tymianek świeży
  • Śliwki węgierki-ok. 8 sztuk dość twardych
      Mleko delikatnie podgrzej, nie może być gorące.Wsyp cukier biały, drożdże i łyżeczkę mąki. Wymieszaj dokładnie. Odstaw na chwilkę. Mąkę wymieszaj z jajkiem, dodaj sól i wlej rozczyn po kilku minutach. NAjlepiej jest mieszać ciasto drewnianą łyżką. Kiedy zgęstnieje należy zagnieść je rękoma. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie odrywamy po kawałku i wkładamy po połówce śliwki tak żeby skórka była o góry. Sklejamy dobrze dół. Jeżeli ciasto się klei do rąk, kluski wychodzą krzywe :) wystarczy delikatnie zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i je wówczas ukształtować. Kiedy ulepimy wszystkie odstawiamy jeszcze na 15min. ponownie do wyrośniecia zakrywając ściereczką. Po tym czasie gotujemy na parze ok.20min. 
* Żeby uniknąć przywierania klusek wyłóż dno parowaru papierem do gotowania/ pieczenia oczywiście 
   tak żeby para mogła swobodnie się przedostawać.
Kluski na parze najlepiej smakują podane na gorąco! Życzę Ci smacznego i polecam inne przepisy na pampuchy:
Kaloryczność
Mąka orkiszowa chlebowa typ 750:100g=367 kcal
Fruktoza-1 łyżka=44 kcal
Jajko-1sztuka=95 kcal
Cukier trzcinowy:100g=399 kcal
Mleko 0,5%:100ml=33 kcal
Śliwki węgierki:100g=46kcal, 1 sztuka=5,98 kcal
  • uwielbiam kluski na parze! a najbardziej takie z rozpuszczonym masełkiem i posypane cukrem <3

    • Właśnie nie miałam masła w domu i pozostał tylko cukier jako dodatek ;)

  • Takie na parze muszą być mega mięciutkie:D

  • nigdy nie jadłam klusek na parze w takiej formie. pysznie!

  • to dowód na to, że warto zrobić domowe, pyszne i zdrowo kluchy :) są świetne!

    • Dziękuje :) Z pewnością,do tego na prawdę łatwo. Polecam! :)