Karmelowe muny na ostro

embed_P9vnxIkzrmdgCuSd26jC1qeuw7qlQwzz

     Znowu chyba chciałam zjeść coś ostrego.Chili,które kupiłam okazało się być pochodzenia egipskiego.Po pierwsze te papryczki są niezwykle ubogie w pestki,które jak wszyscy wiemy są piekielnie ostre,a po drugie mam niezwykle złe wspomnienie z wycieczki do Egiptu…i to właśnie konkretnie z jedzeniem związane.Podratowałam wszystko już sama nie wiem czym.Coś powstało,coś dobrego i tak naprawdę myślę,że dość neutralnego,bo ani nie za słodkiego,ani nie za ostrego i nie za…grzybowego,bo muny też jakieś mało munowe ;) Wszystko to trzeba by chyba nazwać sosem o konsystencji średnio płynnej.U mnie zjedzone z makaronem ryżowym,bo tak mi jakoś te muny do niego przypasowały :)

               OSTRY KARMELOWY SOS Z GRZYBKÓW MUN

  • Grzyby mun całe- ok.20g
  • Papryczka chili- 1/2
  • Bulion grzybowy- 2 kostki
  • Fruktoza/cukier- 1/2 szklanki
  • Miód lipowy- 3 łyżki
  • Woda- 1/2 szklanki
  • Papryczka chilli- 1/2
  • Makaron ryżowy- 1/4 opakowania

         Grzybki przygotowujemy wg.instrukcji na opakowaniu. Ja najpierw je moczyłam ok.15min.w gorącej wodzie,którą odlałam i gotowałam je potem chyba 10min.z 2 kostkami grzybowymi. Zalałam je do gotowania niewielka ilością wody,w której potem sobie  stygły,bo o nich zapomniałam :) Wyjęłam je z bulionu i opłukałam pod wodą,pokroiłam w paseczki. Fruktozę wsypujemy na patelnię i w momencie kiedy zaczyna karmelizować,dodajemy wodę,mieszamy,dodajemy grzybki i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę. Na koniec dodajemy miód i dokładnie rozprowadzamy.

                                                                                  

Kaloryczność:

  • Grzyby mun:100g=305 kcal
  • Miód:100g=319 kcal
  • Fruktoza:100g=400 kcal
  • Makaron ryżowy:100g= 365 kcal
  • Papryka chili:100g=40 kcal
  • Przyznam że pierwszy raz spotykam takie połączenie smaków i o dziwo, podoba mi się! A jak ono wygląda :-)

  • ciekawe…..ciekawe….trzeba sprobowac….

  • Bardzo się cieszę,że Wam się podoba :) Mam nadzieję,że będzie smakowało :)