Jakby surówka na razowych naleśniorkach

159382c493d7545ba8deaf13626c5b9f_v2

    Ostatnie PANKEJKI zainspirowały mnie do zrobienia naleśniorków :) Tym razem w wersji wytrawnej. Serwowane na zimno, bo z surowymi warzywkami. To trochę jak surówka podana na naleśniku, którą jadłam rękoma- sama przyjemność, polecam! :)  Szczególnie po stoczonej w walce z aparatem. Nie dość, że słońce praży na wszystkie strony i nie widać nic, to na dodatek coś się popsuło. Mam nadzieję, że to tylko moja nieudolność i tylko to owo „coś” się przestawiło i dnia któregoś przestawi się z powrotem na swoje miejsce, bo mimo wszelakich podejmowanych przeze mnie prób, na swoje miejsce nie wróciło póki co :(

                                            

      ŚWIEŻA SURÓWKA PODANA NA RAZOWYCH NALEŚNIKACH

         Naleśniki:

  • Mąka pszenna- 3 szklanki
  • Mąka żytnia razowa- 1 szklanka
  • Mleko 0,5%- 1l
  • Jajko- 4
  • Sól- szczypta
  • Olej kukurydziany- 1/3 szklanki


* Z tych składników wyszło mi duuużo naleśników! :) Na małą porcję wystarczy podzielić wszystko przez 4.




         Miksujemy na jednolitą masę jajka z solą.Dolewamy mleko, olej i miksujemy. Powoli wsypujemy mąki i miksujemy na wolnych obrotach. Odstawiamy na czas robienia surówki. Smażymy na patelni (już bez dodatku tłuszczu) na średnim ogniu, tak jak naleśniki ;) Kiedy zaczynają rumienić się brzegi, przewracamy na druga stronę. Nie miałam z nimi problemu „przywierającego”.








        Surówka:

  • Pomidor- 1 mały
  • Ogórek- 1/3 dużego
  • Oliwki zielone nadziewane papryką- 6
  • Świeża bazylia- ok.6-8 listków
  • Cytryna- sok z 1/3 owocu
  • Sól- do smaku
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony- do smaku


* Podane składniki na surówkę znalazły się na 2 naleśnikach.








          Obieramy ogórka. Pomidora myjemy. Kroimy je w malutka kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy, wciskamy sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Surówkę wykładamy na ostudzone naleśniki razem z sokiem i zjadamy od razu. Inaczej nam się rozpłyną. Ja smażyłam swoje na małej patelni, co moim zdaniem w tym przypadku jest fajnym rozwiązaniem, takim „na jeden kęs”.

                                                                                     Pomidorowe inspiracje

Kaloryczność:
Mąka pszenna:100g=350 kcal
Mąka żytnia razowa:100g=301 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Olej kukurydziany:100g
Mleko 0,5%:100ml=36 kcal
Pomidor:100g=20 kcal- 1 mały
Ogórek:100g=16 kcal
Oliwki zielone nadziewane papryką:100g=138 kcal, 1 oliwka=3,17 kcal
Bazylia świeża:100g=23 kcal, 5g-1 średni listek=1,15 kcal
Sok z cytryny:100g=28 kcal

  • Bardzo kolorowo!

  • super! takie letnie danie:)

  • Świetnie spisuje się podczas upałów, wypróbowane! ;)