Jajka faszerowane ostrą fasolką

embed_sOQv4FRWUEfU51RamNsYtiQxANAFSQzz

   Jajka faszerowane to sprawa trudna…Trzeba ugotować, na twardo oczywiście i tak ażeby skorupka nie popękała. Potem czekanie, aż wystygną. Następnie obieranie ażeby się nie porozpadały i jeszcze wyjęcie żółtka tak, by reszty nie uszkodzić. Potem trzeba sporządzić farsz… Moje zdolności w kwestii gotowania jajek na twardo zawsze kończyły się tak, że kilka musiało popękać, bo inaczej bym chyba sobą nie była :) Teraz gotuję w parowarze. Nic nie pęka, nie muszę pamiętać o tym, że coś gdzieś się gotuje,że przypalę…jajka, o zgrozo! :) Mam też wrażenie, że te ugotowane na parze łatwiej się kroją, żółtko nie wypada, więc dzięki temu zyskuję jajeczko dużo bardziej reprezentacyjne ;)
  

JAJKA FASZEROWANE OSTRĄ FASOLKĄ 

  • Jajko- 4
  • Fasolka biała z puszki- ok.6 łyżek
  • Papryczka chili świeża- ok.2 cm
  • Jogurt naturalny 0%- 1 łyżka
  • Olej kukurydziany- 1 łyżka
  • Przyprawa Kotanyi „Sałatka włoska”- 3 łyżeczki 
  • Bazylia świeża(opcjonalnie)-ok. 5 listków

            Jajka gotujemy na twardo, w parowarze 20min. Po ostygnięciu kroimy na połówki, wyjmujemy ostrożne żółtka, przekładamy je do osobnego naczynia. Żółtka łączymy z resztą składników,poza chili, na jednolitą masę. Papryczkę kroimy w cieniutkie plasterki, dodajemy do gotowego farszu, mieszamy i nakładamy do wydrążonych wcześniej jajek. Po wierzchu posypujemy posiekaną bazylią.

                                                                                                 

Kaloryczność:

  • Jajko- 1 sztuka=95 kcal
  • Biała fasola w puszce:100g=85 kcal
  • Jogurt naturalny 0%:100ml=38 kcal
  • Olej kukurydziany:100g=884 kcal
  • Papryczka chili:100g=40 kcal,20g-1 sztuka=8 kcal
  • Bazylia świeża:100g=23 kcal,5g-1 listek=1,15 kcal