Jajecznica beztłuszczowa :)

embed_skmxX7lL966BLyV2hfqhMFOJVkXBtwzz

      Internet naprawiony, mogę działać! No i wydziałałam wobec tego obiecaną chyba już przed weekendem „Jajokabanocznicę”. Danie powstało z niezwykle ubogich zapasów mojej lodówki. Nic poza jajkami i zeschłymi kabanochami się w niej nie znajduje. Nie miałam pojęcia co można z aż tak wielkiej ilości składników wykombinować i na pomysł wpadła jedna z ekscentrycznych fejsbookowych fanek- Klaudia i dziękuję jej za wymyślenie tej ciekawej nazwy dla pozornie tak kiepskiego i mało ciekawego dania! :)

      Jajecznicę ugotowałam w parowarze —> TĄ metodą. Mam tu na myśli użycie do tego celu papieru do gotowania, czy pieczenia. Należy go tylko odpowiednio złożyć, by uzyskać „łódkę”. Jajecznicę gotujemy bez użycia tłuszczu. Ja użyłam oczywiście kabanosów, które były drugim głównym po jajkach składnikiem mojego dania. Dodałam trochę świeżego szczypiorku, który znalzłam na parapecie i wyszło naprawdę pysznie! A co do kabanochów, to ehhh…lubię kabanochy no i cóż poradzić?! :)

       JAJECZNICA Z KABANOSEM I SZCZYPIORKIEM GOTOWANA NA PARZE

  • Jajko- 2
  • Kabanos suchy- kawałek ok.10cm
  • Szczypiorek świeży
  • Sól Himalajska- do smaku (ja użyłam Kotanyi)
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony- do smaku


      Łódka z papieru
      Tniemy lub rwiemy kawałek papieru do gotowania, czy pieczenia tak żeby boki miały długość ok.20cm. Składamy na pół. Do połowy na zewnątrz odwijamy boki. Końce zawijamy jak cukierek. Łódka, którą widzicie —> TUTAJ nie ma wywiniętych boków na zewnątrz. Jednak w przypadku płynu warto mieć wzmocnienie, nie dlatego że papier może przeciekać. Po wlaniu np. właśnie jajek może zbyt mocno się rozgiąć na boki. Ponadto w trakcie gotowania mieszamy masę.

        Jajecznica
        Jajka wbijmy do miseczki, mieszamy do takiej konsystencji jaką lubimy. Dodajemy pokrojonego w plasterki kabanosa i szczypiorek. Masę wlewamy do papierowej łódki. Parowar nastawiamy na 15min. Po ok.5min.zdejmujemy pokrywkę i mieszamy jajka łyżką po to żeby nie zrobił nam się omlet i wszytko równomiernie ugotowało. Doprawiamy do smaku po podaniu. Smacznego!

         —> TUTAJ dowiesz się jak w inny, równie ciekawy sposób przyrządzić jajka na parze, zapraszam!

                                                                      

Kaloryczność
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Kabanos:100g=326 kcal
Szczypior:100g=27 kcal
  • Bet

    Czy ten sam efekt uzyskam gotując w garnku na parę?

    • Nie powinno być problemu :) Jedyna różnica jaka może być pomiędzy garnkiem a parowarem to to, że w garnku często sami „sterujemy” temperaturą wody. Wobec tego w tej sytuacji należy tutaj zagotować wodę tylko na chwilę- kilka min. , zakryć garnek, a potem zmniejszyć trochę ogień, odkryć pokrywkę i mieszać jajko :)

  • Mała porcja :P
    Ja się tym bym raczej nie najadł :D

    • No to trzeba…z 10 jajek i do tego kilometrowego kabanocha haha :D

  • Właśnie się zastanawiałem zaczynając posta jak zrobiłaś tą jajecznice w tym parowarze , ale już wszystko jasne papierowa łódka :) Ciekawy pomysł :)

  • Anonymous

    Czy można gotować krócej?
    Mnie po ok. 12 minutach wyszła dość sucha i „puchata”.

    • Oczywiście! Z pewnością czas gotowania będzie uzależniony od urządzenia z jakiego korzystamy, ale i jajko jajku nie równe ;)

  • Anonymous

    Można wlać jajka prosto do miseczki w której robi się ryż ?
    Pozdrawiam

    • Jeśli miseczka nie jest wysoka, powinno się udać :) Należy tylko pamiętać o przemieszaniu jajek i być może czas gotowania bedzie nieco dłuższy.