Jajco w pulpeciochu na zdrowe Święta :)

embed_NuTllOWvWsHe3HOisCExM1cOLy3cEQzz

    Dzisiaj będzie pierwszy przepis, który myślę można z powodzeniem zaliczyć do tych Wielkanocnych. Muszę się Wam przyznać, że jak dla mnie to jedzenie w kółko, rok w rok jajec w majonezie, czy tych z chrzanem, doprawadzało mnie już do szału! Jajka na śniadanie, jajka na obiad i na kolację. A w między czasie żurek z jajkiem, herbata z jajkiem i facet z jajkiem, czy też dwoma… A nie, to ostatnie nawet na deser za dobre sprawowanie mi się nie przytrafia! No dobra, są Święta i „jajka jeść trzeba”, ale można je chyba jakoś urozmaicić?

    Na początek świąteczne jajco obiadowe. Ani nie jest to nic nadzwyczajnego, ani nic trudnego! Jedyne „urozmaicenie” to sposób przyrządzenia i być może podania. Moja dzisiejsza propozycja zastępuję nam dwa dania: Pulpetos Pospolitus i Jajcos Pospolitus. Dzięki temu zyskujemy puszne Jajco w Pulpeciochu, gdzie jedno i drugie ugotowane zostało na parze. Do parowaru dorzucamy jeszcze rzodkieweczkę, która po ugotowaniu robi się różowiutka i niezwykle delikatna. A z czym Puleciocha jajcem wypchanego zajadamy? Otóż zapewniam , że wystaczy podać go na fajnej świeżej sałacie, czy np. Mixie sałat Fit&Easy, co wystarczy posypać ulubionymi ziołami i skropić oliwą z oliwek i zwieńczyć dzieło podprażonym ziarnem sezamu. W Święta przecież zawsze grozi nam przejedzenie a taka opcja pozwala nam uniknąć brzucho-przepełnienia i w konsekwencji niechcianych odwiedzin na izbie przyjęć ;)

   

     JAJO W PULPECIE I RZODKIEWKI GOTOWANE NA PARZE PODANE NA MIXIE SAŁAT

  • Mięso mielone- 500g, ja użyłam z szynki, może być z drobiu(ewentualnie łopatki)
  • Sól- 1 łyżeczka 
  • Pieprz czarny- 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka- 1/3 łyżeczki
  • Curry mieszanka przypraw 100% naturalna- 1/2 łyżeczki
  • Jajko- 5+2 żółtka
  • Mąka kukurydziana- 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie- 1/2 łyżki (można użyć innej, ulubionej mieszanki ziół)
  • Cebula- 1 malutka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Mix Sałat Fit&Easy Party
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Sezam- 1 łyżka
  • Przyprawa do sałatek 100% naturalna- ja użyłam ziołowej, możesz użyć swojej ulubionej
  • Rzodkiewki- 1 pęczek

      Jajca
      Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, miękko lub tak jak u mnie na „średnio”. Ja gotowałam 20min. w parowarze. Kiedy jajka ostygną obieramy je oczywiście najlepiej tak, żeby nie podziurawić ich za zbytnio.

     Pulpeciochy i rzodkiewy
     Rzodkiewki odcianmy tak żeby został nam kawałek łodyżki, ogonka nie odcinamy. Myjemy dokładnie. Mięso mieszamy w misce z żółtkami, startą cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem Dodajemy sól i piprz, zioła oraz paprykę i curry. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Rozkładamy sobie mięso na dłoni, kładziemy jajko i przykrywamy resztą mięsa formując tym samym kulkę. Gotujmy wszystko w parowarze 25min.Podajemy na Mixie sałat, który posypujemy ulubiona przyprwą, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy podprażonym na suchej patelni sezamem.

* Pulpety będą Ci się łatwiej formowały jeżeli zmoczysz dłonie w zimnej wodzie.

* Możesz wyłożyć dno paprowaru papierem do gotowania na parze/ pieczenia (tak by pozostawić dopływ pary), wówczas będziesz mieć pewność, że pulpety nie przywrą do dna naczynia i będą bardziej „wilgotne”, gdyż papier nie pozwoli na to, by cały tłuszcz z i tak chudego mięsa ;) z nich uciekł w otchłań parowaru.

* Rzodkiewy zjedz od razu po ugotowaniu, inaczej zwiędną, czyli pomarszczą się jak mops :)

               

                                    


Kaloryczność
Jajko- 1 sztuka=95 kcal
Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
Cebula:100g=40 kcal
Czosnek-1 ząbek=3 kcal
Mięso mielone:100g=145 kcal
Rzodkiewki:100g=14 kcal; 1 sztuka=1,96 kcal
Mąka kukurydziana-1 łyżka=33,7 kcal
Sezam:100g=640 kcal