Pierwszy raz zrobiłam sobie hummus. Wcinałam go wprost z miseczki i z waflami ryżowymi, których jestem „koneserką”. Smak bardzo mi przypasował, lekko ostrawy, z delikatną nutą czosnku i i sezam, który w ostatnim czasie stał się składnikiem mojej diety. Odbijam sobie okres kiedy go nie jadałam,tzn. całe moje dzieciństwo, kiedy to straszliwie mi śmierdział ;) Teraz kwestia soczewicy. Jak to u mnie bywa. Byłam na zakupach, była soczewica-czerwona akurat, to kupiłam. Ugotowałam a potem myślałam co dalej…No i wyszedł hummus :)
HUMMUS Z CZERWONEJ SOCZEWICY GOTOWANEJ NA PARZE
- Czerwona soczewica- 1 szklanka
- Sezam- 3 łyżki
- Olej kukurydziany( taki miałam,jest neutralny w smaku)- 2 łyżki
- Cytryna- sok z 1/2 owocu
- Czosnek- 1 mały ząbek
- Pepperoncino(lub suszone chili)– 1/2 łyżeczki
- Sól- szczypta
Soczewicę najpierw zalewamy wrzątkiem pozostawiając na ok.30 min. Po tym czasie gotujemy w parowarze ok.40 min. Ja gotowałam ja w koszyku, ale następnym razem użyję do tego celu pojemnika do gotowania ryżu. Najpierw w nim zaleję soczewicę do odstawienia, po odlaniu i uzupełnieniu wody powinna się ugotować tak jak ryż. Sezam podprażamy na patelni. Kiedy ostygnie miksujemy go z olejem. Dodajemy czosnek obrany i pokrojony w kawałki, sok z cytryny. Na koniec ostudzoną soczewicę, sól i pepperoncino. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Kaloryczność:
- Soczewica czerwona:100g=341 kcal
- Sezam:100g=640 kcal
- Olej kukurydziany:100g=884 kcal
- Czosnek:100g=150 kcal
- Sok z cytryny:100g=25 kcal