Hummus z czerwonej soczewicy gotowanej na parze

embed_oAVKCLJe3xjSYqBFi5BJ2HUOFrxmxgzz

   Pierwszy raz zrobiłam sobie hummus. Wcinałam go wprost z miseczki i z waflami ryżowymi, których jestem „koneserką”. Smak bardzo mi przypasował, lekko ostrawy, z delikatną nutą czosnku i i sezam, który w ostatnim czasie stał się składnikiem mojej diety. Odbijam sobie okres kiedy go nie jadałam,tzn. całe moje dzieciństwo, kiedy to straszliwie mi śmierdział ;) Teraz kwestia soczewicy. Jak to u mnie bywa. Byłam na zakupach, była soczewica-czerwona akurat, to kupiłam. Ugotowałam a potem myślałam co dalej…No i wyszedł hummus :)

      HUMMUS Z CZERWONEJ SOCZEWICY GOTOWANEJ NA PARZE 

  • Czerwona soczewica- 1 szklanka
  • Sezam- 3 łyżki
  • Olej kukurydziany( taki miałam,jest neutralny w smaku)- 2 łyżki
  • Cytryna- sok z 1/2 owocu
  • Czosnek- 1 mały ząbek
  • Pepperoncino(lub suszone chili)1/2 łyżeczki
  • Sól- szczypta

         Soczewicę najpierw zalewamy wrzątkiem pozostawiając na ok.30 min. Po tym czasie gotujemy w parowarze ok.40 min. Ja gotowałam ja w koszyku, ale następnym razem użyję do tego celu pojemnika do gotowania ryżu. Najpierw w nim zaleję soczewicę do odstawienia, po odlaniu i uzupełnieniu wody powinna się ugotować tak jak ryż. Sezam podprażamy na patelni. Kiedy ostygnie miksujemy go z olejem. Dodajemy czosnek obrany i pokrojony w kawałki, sok z cytryny.  Na koniec ostudzoną soczewicę, sól i pepperoncino. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.

                                                                         

Kaloryczność:

  • Soczewica czerwona:100g=341 kcal
  • Sezam:100g=640 kcal
  • Olej kukurydziany:100g=884 kcal
  • Czosnek:100g=150 kcal
  • Sok z cytryny:100g=25 kcal
  • Zapisuję sobie przepis, bo zabieram się do podobnej pasty już od dłuższego czasu :)

  • Nie jest czaso ani praco chłonny,więc nie trzeba się go bać ;) Ja też czasem zanim się do czegoś zabiorę to wieki miną :)

  • Hummus to po arabsku ciecierzyca…

  • Tak i w oryginale robi się go właśnie z ciecierzycy. Można jednak poobserwować, że istnieje już wiele różnych przepisów na hummus z soczewicy, soczewicy czerwonej właśnie…Może to trochę jak schabowe z soczewicy,sama nie wiem ;)