Gruszkowy sos z nutą imbiru gotowany w parowarze

embed_ywLSduDLZNBzCxVyW3xUHRxogUq1AAzz

        Dzisiaj daję Wam wolną rękę! Proponuję sos i tylko sos. Dodatek a w zasadzie podstawę dania stanowi Wasza wyobraźnia…
        Sos to nic innego jak gruszki ugotowane na parze z dodatkiem miodu wielokwiatowego, balsamico, przyprawione odrobiną imbiru. Dla dodania delikatność użyłam gęstego jogurtu. Dzięki temu myślę, że ja osobiście mogę zjeść go nawet z  lekkim w smaku drobiem.

      SOS GRUSZKOWY  Z NUTĄ IMBIRU GOTOWANY NA PARZE

  • Gruszka- 3 najlepiej miękkie i słodkie (ja akurat miałam twarde i niezbyt słodkie)
  • Miód wielokwiatowy- 2-4 łyżki- w zależności od słodyczy owoców (sos ma być delikatnie słodkawy)
  • Ocet balsamiczny- 1 łyżka
  • Imbir w proszku- 1/2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny gęsty- 150 g./ tj.ok 1/2 dużego kubka
         Obrane ze skórki gruszki kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do pojemnika przeznaczonego do gotowania na parze ryżu. Jeżeli gruszki są miękkie wystarczy je wówczas gotować 15min., jeśli są twarde, to nawet do 30min. Do pojemnika dodajemy ocet, miód i imbir. Podczas gotowania dobrze jest wszystko przemieszać przynajmniej 2 razy. Kiedy gruszki są już ugotowane miksujemy je dokładnie na jednolitą masę.Warto odczekać wcześniej aż chwilkę przestygną. Dodajemy jogurt, ja swój zahartowałam żeby się nie zważył. Dokładnie wymieszałam. Sos gotowy.
                                                                          
Kaloryczność
Gruszki:100g=58 kcal
Ocet balsamiczny:100ml=97 kcal; 1 łyżka= 12 kcal
Jogurt naturalny gęsty:100g=60 kcal; 150g=90 kcal
Miód wielokwiatowy:100g=320 kcal
Imbir:100g=347 kcal;1 łyżeczka=6,94 kcal