Gotowany makowiec z owocami,czyli „dziwności-pyszności”.

3be8690785f4c8f553e7eeb338e0ecb9_v2

     Co robisz jak po PIEROŻKACH zostaje resztka maku a wiesz,że w lodówce czeka na Ciebie z utęsknieniem serek homogenizowany 0% i niedługo się przeterminuje? Myślisz,obmyślasz i kombinujesz jak to zgrabnie połączyć ażeby było po 1- smaczne, po 2- sycące i po 3 -nie trujące :) . Myślenie niestety przesłania Ci trochę, a nawet bardzo Twoje kiepskie samopoczucie jakim jest gorączka, wspaniały katar, i rozbudzająca się astma,bo to dopiero początek drogi przez mękę :/ Jesteś jednak dzielna/ny i resztkami swoich sił, z pomysłem na potrawę,który być może jest zasługą wyższej aniżeli normalnie temperatury,ale to nie istotne ;),podróżujesz do kuchni…i otwierasz lodówkę…i szukasz…i szperasz…i masz wrażenie,że w tych nerwach za moment zaczniesz Swoim ochrypniętym głosem wołać:” Mój serku homogenizowany,gdzie żeś???!!!”.A jajka? Gdzie są jajka? Jestttt!!!… Jedno :/ Serek wyszedł,jajka się pozjadały,a zakupy zrobią się kiedy?Wtedy jak wyzdrowiejesz,bo bez Ciebie wszystko się wali i pali,ale wiesz jedno,że masz jeszcze tą resztkę MAKU :) i jajko się uchowało ostatnie,więc nie przestajesz i szperasz dalej w tej pustej lodówce i …

              KUKURYDZIANY MAKOWIEC Z OWOCAMI NA PARZE GOTOWANY
                * Bez cukru

            Reszty składników już nie szukasz w lodówce :) Ja zerknęłam do spiżarni,gdzie znalazłam owoce i mąkę.

            Masa:

  • Jabłka- 1 najlepiej takie bardzo dojrzałe,słodkie
  • Gruszka- 1 też mocno dojrzała 
  • Rodzynki- 1 garść (mogą być takie jak do PIEROŻKÓW,ale wtedy trzeba na nie trochę poczekać)

          Umyte owoce kroimy na małe kawałki i wykładamy nimi małą keksówkę.Ja miałam taka aluminiową specjalnie ( „JAN NIEZBĘDNY”),bo można w niej piec i jest dobra do parowaru ze względu na cienkie ścianki-wszystko się dobrze ugotuje :) Owoce posypujemy rodzynkami

  • Mak mielony- 7 łyżek,tyle zostało,więc tyle dodałam i to było w sam raz
  • Miód- 1 łyżka najlepiej płynnego,ja miałam taki średnio płynny niestety
  • Mleko 0%-1 łyżeczka-opcjonalnie

          Do maku dodajemy miód i jeśli nie bardzo chce on nam związać to wtedy właśnie dodajemy odrobinę mleka-ja musiałam dodać. Z masy robimy takie „kapki”,które wykładamy na owoce.Nie rozkładamy jej równomiernie,zresztą jest zbyt gęsta do rozsmarowania.

                                                            Tak wyglądały owoce z makiem przed zalaniem ich ciastem .                                      

                                                                                                    

           Ciasto:

  • Jajko-1którego nikt nie zechciał zjeść ;)
  • Jogurt naturalny 0%- 7 łyżek,znalazłam w lodówce otwarty kubek i to jest ilość jaką w owym kubku zastałam :) 
  • Sól- 1/2 łyżeczki
  • Fruktoza-1 łyżka     

            Wszystko ubiłam ze sobą żeby się  trochę spieniło i powoli zaczęłam dodawać kolejne składniki tj:

  • Mąka kukurydziana- 7-8 łyżek
  • Mąka pszenna pełnoziarnista- 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia-1 czubata łyżeczka
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka-można zrezygnować,ale ja dodałam ze względu na fakt,że i tak wszystko jest odtłuszczone,więc odrobina nie zaszkodzi,a wręcz przeciwnie.

           Konsystencja powinna być jak ciasta naleśnikowego.Zmiksowane należy wlewać do keksówki powoli żeby widzieć,gdzie wlać więcej ze względu na ułożenie owoców. Gotowanie to ok.30 min.
           Po wyjęciu z parowaru można posypać cynamonem. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciepłe jest tylko gorzej pokroić ze względu na owoce-trzeba wtedy dzielić na większe porcje :)

      

Myślę,że bez problemu można tego makowca upiec,zapiec,może zrobić w garnku teflonowym,teflonowej dobrej patelni. To opcja dla tych którzy parowarem nie dysponują a za to innymi ciekawymi urządzeniami. W każdym razie śmiało mogę polecić ten przepis-wbrew pozorom łatwy w wykonaniu,szybki i choćby dlatego warto pokombinować w czym go sobie przyrządzić. Macie już jakieś pomysły?:)

                                                            Przepis dodaję do akcji „WIGILIA”

                                                                         Wigilia - zapraszamy do stołu

               Kaloryczność:

  • Jabłko:100g=50 kcal
  • Gruszka:100g=58 kcal
  • Rodzynki:100g=277 kcal
  • Mak:100g=478 kcal
  • Miód:100g=320 kcal
  • Mąka kukurydziana:100g=337 kcal
  • Mąka pszenna pełnoziarnista:100g=309 kcal
  • Jogurt naturalny 0%:100g=37 kcal
  • Fruktoza-1 łyżka=20 kcal
  • Oliwa z oliwek-1 łyżka=125 kcal
  • Jajko-1=95 kcal
  • Cynamon:100g=447 kcal
  • ale musi być smaczny.

  • Bardzo lekki-owoce roztapiają się w ustach,bo przecież są ugotowane a ciasto,ciasto mokre,chyba trochę takie naleśnikowate ;)Wszystkim smakował :)