Gotowane na parze orkiszowo- żytnie szarlotki light

embed_fQ7sdLJuV76o2M7wRTrigqwyFgPcLgzz

    Świeżo zebrane papierówki zanurzone w puszystym cieście. I delikatny zapach cynamonu… Idę się opalać! :)

GOTOWANE NA PARZE PAPIERÓWKOWE SZARLOTKI LIGHT

  • Mąka orkiszowa do chlebowa typ 750-  1 szklanka
  • Mąka żytnia pełnoziarnista- 1/2 szklanki
  • Otręby żytnie- 2 łyżki
  • Jajko- 3 
  • Oliwa z oliwek- 1/3 szklanki
  • Cynamon- 1 czubata łyżeczka
  • Cukier waniliowy- 1 torebka
  • Fruktoza- 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Soda- 1 łyżeczka
  • Jabłka papierówki- 2 
  • Mus z jabłek- 3/4 szklanki

        

         Kilka drobnych papierówek, ok.3 sztuk miksujemy w celu uzyskania musu. Jajka ubijamy na masę, pod koniec dodając cukier waniliowy i fruktozę. Dolewamy oliwę, potem powoli dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Mieszamy na jednolitą masę. Wlewamy mus, mieszamy dokładnie. Ja swoje ciasto podzieliłam na dwie porcje. Rozlałam je do dwóch koszyków przeznaczonych do gotowania warzyw. Oczywiście wcześniej wyłożyłam je papierem do gotowania na parze/ pieczenia. Na koniec na samej gorze ułożyłam plasterki jabłek na cieście. Gotowałam je godzinę wstawiając wcześniej do już wypełnionego parą parowaru. Po ugotowaniu czekamy moment aż przestygną trochę- ciasto jest bardzo delikatne i może się złamać. Wyjmujemy z koszy a kiedy będzie letnie, zdejmujemy papier. Przed podaniem możemy oprószyć cynamonem.

                                                                    

Kaloryczność:
Mąka orkiszowa chlebowa typ 750:100g=357 kcal
Mąka żytnia pełnoziarnista:100g=301 kcal
 Jajko-1 sztuka=95 kcal
Fruktoza:100g=400 kcal
Oliwa z oliwek- 1 łyżka=120 kcal
 Cynamon-1 łyżeczka=12,25 kcal
Otręby żytnie-1 łyżka=1,86 kcal