Gotowane muffinki dyniowe

IMG_4697.1

     Kolejny dyniowy przepis, bez specjalnych urozmaiceń związanych ze świętem Halloween. Inwencję twórczą pozostawiam Wam i Waszej wyobraźni. Ja dzisiaj dokładam do listy imbirem pachnące dyniowe muffiny pokryte odrobiną słodkiego mascarpone…

       ORKISZOWE PAROWANE MUFFINY DYNIOWO- IMBIROWE

  • Jajko- 2 
  • Fruktoza- 1/2 szklanki
  • Mleko 0,5%- 1/2 szklanki
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Sok ze świeżej cytryny- 1 łyżka
  • Mus dyniowy- 5 czubatych łyżek z —> TEGO przepisu, ale bez doprawiania!
  • Mąka orkiszowa jasna typ 750- 2 szklanki
  • Imbir w proszku- 1 czubata łyżeczka
  • Cynamon w proszku- 1/3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka
  • Soda- 1 łyżeczka
  • Mascarpone
         Jajka ubijamy na puszystą masę, pod koniec wsypujemy fruktozę. Wlewamy mleko i oliwę, na koniec mus dyniowy. Po chwili dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do silikonowych foremek na muffinki i wkładamy do parowaru wypełnionego parą na 50min.  Mascarpone miksujemy z odrobiną fruktozy i nakładamy na ostudzone muffinki strzykawą.

* Po delikatnym ostudzeniu wyjmujemy z foremek. Przykrywamy papierem do pieczenia/ gotowania. Najlepiej smakują na drugi dzień!!! Problem tylko w tym, że rzadko kiedy mogą dotrwać ;)

*  Z tych składników otrzymałam 9 muffinek.

                                                                            
    
Kaloryczność
Dynia:100g=28 kcal
Jajko- 1 sztuka=95 kcal
Mleko 0,5%:100ml=37 kcal
Oliwa z oliwek- 1 łyżka=120 kcal
Imbir w proszku:100g=347 kcal; 1 łyżeczka=6,94 kcal
Cynamon sypany:100g=245 kcal; 1 łyżeczka= 12,45 kcal
Mąka orkiszowa jasna typ 750:100g=357 kcal
  • Muszą być przepyszne :) Jeszcze ie jadłam dyniowych muffin, ale chętnie bym to zmieniła.

  • fajny pomysł na dynię:)

  • dynia w tym sezonie kusi wyjątkowo mocno!

    • Wcinam ją odkąd się pojawiła…nie mogę przestać!!! ;)

  • Hm.. interesujące:)

  • Fenomenalny blog! Tonę właśnie w morzu Twoich przepisów i wcale nie chcę być uratowana ;-) Dodaję do obserwowanych i na pewno będę zaglądać. Sama prowadzę bloga o życiu i pracy modelki, jednak blogi kulinarne uwielbiam z całego serca, gdyż to właśnie z nich czerpię zdrowe, dietetyczne inspiracje, tak ważne w zawodzie modelki :-) Pozdrawiam!

    http://www.wieszaknawybiegu.blogspot.com

    • Bardzo się cieszę, że przybywa mi nowa Fanka :) Mam wobec tego nadzieję, że moje kolejne wpisy będą Cię interesowały tak jak poprzednie, albo jeszcze bardziej ;)

  • Pięknie wyrosły :) Muszę w końcu coś ugotować na parze, ale ostatnio ciągle nie mam kiedy :/