Gotowana na parze kasza jaglana z czerwoną soczewicą

IMG_0562.1

Jedna z prostszych propozycji na obiad i zarazem ciekawszych pomysłów na kaszę jaglaną, z której można wyczarować mnóstwo pysznych i niebywałych dań. To zagościło w ostatni weekend w moim lunchbox’ie, ale jak widać, świetnie prezentuje się również w nieco elegantszej odsłonie.

Do tej pory z tego co się orientuję i z tego  co pamiętam, na blogu nie pojawił się jeszcze przepis na kaszę jaglaną z parowaru, która podana byłaby w tak prostej postaci. Wobec tego nadzszedł jak widać czas i pora odpowiednia by to uczynić. Kaszy towarzyszy dodatek czerwonej soczewicy również gotowanej na parze, które wymieszane ze sobą świetnie się uzupełniają. Podane zostały z suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem. Prosto i pysznie! Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ten delikatny, ale jednocześnie pełnowartościowy posiłek.

 

 

 

GOTOWANA NA PARZE KASZA JAGLANA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

  • Kasza jaglana- 100g/ 1 woreczek
  • Soczewica czerwona- 4 łyżki
  • Pomidory suszone w oleju z ziołami- ok.5/6 sztuk
  • Szpinak babe- ok. 10 listków
  • Olej rzepkowy z dodatkiem ostrej papryki, pomidorów i bazylii
  • Pietruszka suszona- 1 łyżka
  • Sól morska

 

 

Kaszę jaglaną gotujemy w tym samym czasie co soczewicę, ale w dwóch oddzielnych pojemnikach. Obydwie tym samym sposobem, czyli jak zawsze w pojemniku na ryż lub w sytuacji jego braku, w pojemniku do żprzechowywania żywności. Zalewamy kaszę i soczewicę wrzątkiem na ok. 2cm powyżej poziomu. Parujemy ok. 18min. W tym czasie pomidory kroimy na cienkie paseczki. Kiedy kasza i soczewica się uparują, wyjmujemy je z parowaru i odlewamy nadmiar wody. Miieszamy z pomidorami, doprawiamy solą, dodajemy pietruszkę i mieszamy. Dodajemy liście świeżego szpinaku i skrapiamy olejem.

Smacznego!