Gotowana morelowa chmuraaaa

embed_yIhbxnu2QHWeEVIHTluTpwHXYVPHxwzz

   To nic innego jak lekkie ciacho z kwaśnawymi morelami ugotowane na parze. Wyszło pyszne! Odrobina cynamonu i aromatyzowanej cytrynowej oliwy z oliwek, nadają ciekawego smaku. Na wierzchu „chmura” z bitej śmietany light, o której pisałam —> TUTAJ. I jeszcze garstka podprażonych płatków migdałowych, bez tego się nie obejdzie…

                                                  

     MORELOWE CIASTO GOTOWANE NA PARZE Z DODATKIEM AROMATYZOWANEJ OLIWY Z OLIWEK

  • Morele- 4-5 sztuk + kilka do ozdoby
  • Mąka pszenna- 1 szklanka
  • Mąka kukurydziana- 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • Jajko- 3
  • Mleko 0%- 1/3 szklanki
  • Fruktoza- 1/2 szklanki
  • Cynamon- 2 łyżeczki
  • Oliwa aromatyzowana cytrynowa extra vergine Monini- 2 łyżki
  • Bita śmietana Śnieżka light- 1 opakowanie / Można użyć oczywiście śmietany kremówki, lub każdej innej, ale ta tutaj świetnie pasuje ze względu na swoją delikatną konsystencję
  • Fix do ubijania śmietany- 1 opakowanie
  • Płatki migdałowe- 2 łyżki

          Jajka miksujemy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy fruktozę i miksujemy. Wlewamy oliwę i mleko nie przerywając miksowania. Powoli wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmniejszamy obroty miksera i mieszamy do póki wszystko nie połączy się w jednolita masę. Morele obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do ciasta tuż przed włożeniem go do parowaru. Ja swoje ciasto gotowałam w koszyczku na warzywa, które mam w zestawie. Jeżeli nie posiadamy, można to zrobić w aluminiowej foremce, czy pojemniku do gotowania ryżu. Każde z tych naczyń dobrze jest wcześniej wyłożyć papierem do gotowania na parze, lub do pieczenia. Koszyk to raczej nawet wskazane ;) Nastawiamy parowar na godzinę, włączamy, zakrywamy pokrywką i czekamy aż zbierze się para. Teraz Otwieramy szybciutko i wstawiamy ciasto, zakrywamy. Ten zabieg powinien zmniejszyć ryzyko powstania zakalca. Gotujemy ciasto godzinkę.kiedy delikatnie przestygnie wyjmujemy z papieru i studzimy na kratce.  Śmietanę ubijamy z mniejszą ilością wody aniżeli w instrukcji, dodając do niej fix i odstawiamy do lodówki. Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni. Kiedy ciasto jest już zimne wykładamy na nie bita śmietanę i posypujemy płatkami.

                    

       
                                                                    

                                                                      

Kaloryczność:
Morele:100g=48 kcal
Mąka pszenna:100g=350 kcal
Mąka kukurydziana:100g=337 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Fryktoza:100g=400 kcal
Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
Cynamon:100g=245 kcal; 1 łyżeczka=12,25 kcal
Mleko 0%:100ml=38 kcal
Płatki migadałowe:100g=572 kcal
Bita śmietana Śnieżka Light=106 kcal

  • zjadłabym taką chmurę :) całą!

  • Lubię takie lekkie ciacha:)

  • śliczna ta chmura!

  • jaka smakowita chmurka! pychotka

  • Strasznie wciągająca ta chmurka…po kawałeczku, po kawałeczku i nie ma! :)

  • Świetne pomysły na ciasta gotowane na parze :) Ostatnio właśnie myślałem nad zrobieniem brownies na parze, a teraz już jestem przekonany, że coś na pewno mi z tego wyjdzie :)
    Dzięki za dodanie świetnych pomysłów do akcji :)
    Pozdrawiam :)

  • Pingback: Z parowaru wypychane mini cukinie - ekscentryczny Parowar()