Fasolowe brownie-mocno wylightowane :)

embed_s18pq7yL05SBhfZlG7ydy5RxvPLfPwzz

   No bo nie dość,że bez mąki to z oliwą zamiast masła.Cukru też nie zawiera oczywiście pod  postacią „Białej Śmierci”,czyli przetworzonego buraka cukrowego,jest za to fruktoza.Bardzo zdrowe,bardzo dietetyczne i baaardzo czekoladowe!

                        
  

         FASOLOWE BROWNIE
            * Bez cukru, bez mąki

        * Oryginalny przepis TUTAJ.Wprowadziłam oczywiście kilka swoich modyfikacji.

  • Czekolada gorzka bez cukru( np.”Lekka” Wawel)- ja użyłam nie całą,tak chyba bez jednego pięterka.
  • Oliwa z oliwek-trochę więcej jak 1/4 szklanki
  • Czerwona fasola w puszce- 1 puszka,tj.400ml,ja użyłam fasoli z firmy ;) „Carrefour” (niska zawartość kcal w stosunku do innych)
  • Żurawina suszona- mała garść
  • Aromat waniliowy- 3 krople
  • Kawa rozpuszczalna(granulat)- 1-2 łyżki,użyłam Nescafe Classic(niska zawartość kcal)
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu- 1 czubata łyżka,użyłam z firmy produktu „Tesco value”(produkt ma niższą zawartość kcal od innych i niższą zawartość tłuszczu od tych na których jest napisane,że są o obniżonej zawartości tłuszczu,a na tym nie ma,i jest tańszy!)
  • Sól morska- szczypta
  • Jajko- 2 duże
  • Kefir 0%- 3/4 szklanki
  • Fruktoza- 1/4 szklanki + 1 łyżka

          Z fasoli odlewamy zalewę,obmywamy.W misce ubijamy 1 jajko do białości,dodajemy kefir,aromat i fasolę.Wszystko blendujemy dokładnie na bardzo gładką masę.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Powoli ją przelewając do reszty składników,blendujemy.Wsypujemy fruktozę kawę i kakao.Na koniec wsypujemy żurawinę i mieszamy.Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem.Do miski(ja zrobiłam to w tej po masie ciastowej),wbijamy jajko i miksujemy dodając łyżkę fruktozy.Kiedy masa jest już jednolita,wlewamy na ciasto i mieszamy żeby powstały „zawijasy”.W ten sposób powstanie coś w rodzaju delikatnie chrupiącej skórki.Pieczemy ok.30 min.

      * Niestety nie widać żurawiny-wypadła :)

                                               Przepis bierze udział w akcjach :” Bądź FIT na wiosnę”

                                                                              

                                                                                 „ZIMOWE URODZINY”

                                                                             
    

                                                                                      i „WARZYWA STRĄCZKOWE”

                                                                                     



Kaloryczność:

  • Czekolada gorzka bez cukru „Lekka” Wawel:100g=575 kcal
  • Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
  • Czerwona fasola:100g=87 kcal
  • Żurawina suszona:100g=320 kcal
  • Kawa rozpuszczalna:100g=63 kcal
  • Jajko-1=95 kcal
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu:100g=109 kcal
  • Kefir 0%:100g=32 kcal
  • Fruktoza-1 łyżka=22 kcal
  • Wygląda fantastycznie. Poproszę duuuuży kawałek :D

  • Nie ma sprawy,wirtualnie przesyłam…tylko żeby ktoś nie zjadł po drodze na łączach ;)

  • ciekawy przepis. uwielbiam warzywne wariacje w słodkościach, więc zapisuję

  • Fasolowe? Brzmi intrygująco!