Fasolkowy „mykkk” na parze

embed_oAVKCLJe3xjSYqBFi5BJ2HUOFrxmxgzz

    Nie ma co się oszukiwać.Leniem jestem tzw.patentowanym,więc obieranie fasolki szparagowej,czyli ucinanie tego co niejadalne,to dla mnie zmora zmór każdego okresu fasolkowo-lęgowego. Uciekam od tego jak tylko mogę. Póki co dopiero czujemy pierwsze powiewy nadchodzącej wiosny,więc jeszcze mam trochę czasu ażeby móc oswoić się z owym koszmarem. Dlatego też fasolka,którą zajadam się teraz,zajadam się w sposób można rzec-bardzo swobodny. Nie myślę o tym ile czasu i pracy włożyłam w odcinanie końcówek i o tym jak bardzo tego nie znoszę. Sięgam sobie po prostu do zamrażarki i mykkk! Fasolka ląduje w parowarze,nie muszę jej nawet myć,cud!
    Jak to w wielu dziedzinach bywa,tak i w dziedzinie mrożonek zdania zapewne są podzielone. Znajdą się zwolennicy jedzenia takich specyfików jak i zagorzali przeciwnicy. Ja należę do grupy numer jeden. Powodów jest kilka. Po pierwsze,jak już pisałam powyżej,proste „mykkk”,mrożonka wypada z woreczka,do garnka,łatwo,prosto. Po drugie moim zdaniem,jak też mojej mamy,ale myślę,że też znajdzie się garstka osób,które mnie poprą- do mrożonkowych woreczków trafiają naprawdę dobrze wyselekcjonowane warzywa,czy owoce. W przeciwnym razie, gdyby mrożeniu poddawano jakieś słabe,to w garnku znajdowalibyśmy w konsekwencji jakąś ciapatajkę,a nie o to przecież chodzi. Trzecia sprawa to jak wiele składników mineralnych i witamin tracimy mrożąc produkt? Podobno ewentualnie ok.20 %,czyli bardzo niewiele.Podsumowując…Kiedy nadchodzi sezon fasolkowo-lęgowy to skubiemy,ucinamy końcówki i wcinamy świeżą. Jeśli jest zaś środek zimy,albo inna pora roku nie sprzyjająca jedzeniu naszego ulubionego warzywka,czy owocu „wprost od producenta” nie boimy się mrożonek,bo to „co nas nie zabije to nas wzmocni!”. Mnie nie zabiły,wręcz przeciwnie,czuję się naprawdę dobrze i śmiało polecam :)

           FILET Z KURCZAKA I FASOLKA SZPARAGOWĄ GOTOWANE NA PARZE
     
          1 porcja:

  • Filet z kurczaka- 1/2
  • Fasolka szparagowa zielona mrożona- 200g
  • Koperek świeży- 1/2 łyżeczki
  • Curry- ok.1 łyżeczka
  • Sól

         Oczyszczony filet nacinamy delikatnie w poprzek w kilku miejscach z jednej strony.Gotujemy w parowarze razem z fasolką przez 30-35min. Po wyjęciu na talerz mięso posypujemy curry i koperkiem,fasolkę solimy.

                                                                       

Kaloryczność:

  • Filet z kurczaka:100g=100 kcal
  • Fasolka szparagowa zielona:100g=31 kcal
  • fajne i zdrowe:) pysznie brzmi:)

  • pięknie to wygląda:) bardzo lubię szparagową, nawet obieranie jej mi nie przeszkadza ;)