Ekscentryczna majówka z Neoflam!

baner-neoflam

   Pamiętacie to??? No ja też już nie ;) Jakiś czas temu na ekscentrycznym fanpejdżu wspominałam, że na blogu zagości konkurs. Wszystko się przedłużyło, bo zima się przedłużyła! To jedyne wytłumczenie jakie mam. Myślę, że dobre i myślę, że mnie doskonale zrozumiecie jak poczytacie dokładnie o dzisiejszym konkursie, zapraszam!

  Niedawno na blogu pojawił się przepis na SPRING ROLLS’Y, które wypchałam pysznymi warzywkami posiekanymi testowanymi wówczas przeze mnie nożami Neoflam, a póżniej zapakowałam je w fajny porcelanowy pojemnik, by móc je zabrać na wynos. W dzisiejszym konkursie mamy dla Was wraz z firmą Neoflam aż 2 zestawy do wygrania :)





  Przed nami „majówka”! Rozpoczynamy więc sezon iście piknikowy. Prawie każdy z nas z pewnością ma w planach wyjazd za miasto…nad rzekę, nad jezioro, do lasu, czy też na działeczkę. Jeśli nie, to dobry w tej sytuacji pozostaje i własny kawałek podłogi! Zawsze można wyjść na taras, czy balkon, lub po prostu rozmarzyć się siedząc na parapecie własnego okna…Zadanie konkursowe polega na podaniu zdrowego i pysznego wiosennego przepisu na danie, które będziecie mogli zabrać ze sobą na ową „majówkę”, czy też piknik. Pamiętajcie jednak, że głównym składnikiem dania muszą być sezonowe warzywa lub owoce! Wobec tego zapraszam Was na Ekscentryczną majówkę z Neoflam, gdzie do wygrania są 2 fajne zestawy! :)




   Nagrody 2x :



   Pojemnik Porcelanowy CLOC 950ml

    Bambusowa deska do krojenia Semplice

   
    Nóż uniwersalny o dł. ostrza 17,9cm

 

   
   Regulamin konkursu:
   1) Organizatorem konkursu jest właścicielka bloga Ekscentryczny Parowar, sponsorem nagród jest firma
        Neoflam.

    2) Nagrody nie są wysyłane poza teren Polski.

    3) Przepis na pyszne danie opisane w Zadaniu konkursowym proszę pozostawić w komentarzu pod tym
         postem wraz ze swoim adresem mailowym. Jeżeli jesteś osobą Anonimową, podpisz się chociażby
         Nickiem!

     4) Konkurs trwa od 30.04.’13 do 6.05.’13r włącznie, czyli przez całą „majówkę” :)

     5) Wyniki zostaną ogłoszone na blogu do 10.05’13. Osoby nagrodzone zostaną powiadomione drogą
          mailową. Na odpowiedź zwrotną czekam nie dłużej jak do 13.05.13r. W sytuacji kiedy nie otrzymam
          danych do wysyłki wybieram nowych zwycięzców.

     6) Będzie mi bardzo miło jeżeli lajkniesz Ekscentrycznego fanpejdża oraz
         polubisz Neoflam na   Facebook’u
   




      Jeżeli masz ochotę, możesz przysłać mi zdjęcie wykonanego przez Ciebie dania na którym widać odręcznie napisaną karteczkę „Ekscentryczna majówką z Neoflam”. Fotki zostawiaj na Facebook’u, lub wysyłaj na mojego maila, którego bez problemu znajdziesz na blogu :) Po przesłaniu fotki, podlinkuj ją do przepisu w komentarzu, to wszystko!

     Powodzenia i udanej majóweczki! :)

  • Super nagrody!

  • SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU

    1 kg mięsa – u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza – chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiłam przepis na Polskie realia)
    kilka łyżek majonezu
    2 cebule
    1 średnie kiwi
    sol, pieprz

    Mięso kroimy w sporą kostkę, dokładnie mieszamy z majonezem i cebulą pokrojoną w piórka. Odstawiamy najlepiej na noc.
    Kiwi ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa dokładnie godzinę przed położeniem na grill. Mięso czyścimy z cebuli (można ją na folii aluminiowej również położyć na grillu) nabijamy na patyki do szaszłyków i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu aż mięso będzie miękkie.
    Wersja ta jest dopasowana do naszych możliwości jednak jeśli ktoś ma możliwość zorganizowania drewna i stojaka na szaszłyki to najlepiej jest rozpalić ognisko i gdy już pozostanie nam żar z delikatnym tylko ogniem nabić mięso (wtedy je grubiej kroimy) na szpady do szaszłyków i w ten sposób upiec. Powstaje nam wtedy pyszne mięso które oryginalnie powinno się jadać zawinięte w ormiańskie placki – lawasz.
    Bardzo ważne jest aby nie dodawać kiwi wcześniej do mięsa gdyż może nam je rozpuścić – lepiej dodać go za mało niż za dużo.

    Jagienka Z http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

  • swoje zdjécia wysylam na maila.

    annpas16@o2.pl

  • Anonymous

    Pita z warzywami

    Składniki na nadzienie:
    – ogórki świeże i marynowane
    – sałata zielona
    – kawałki kurczaka
    – kukurydza
    – kolorowa papryka
    – czerwona cebula

    Składniki sosu:
    – duży jogurt naturalny
    – 2 łyżki majonezu
    – 2 łyżki ketchupu
    – 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    – ząbek czosnku
    – sól
    – pieprz
    – kawałeczki jednego pomidora bez pestek i skórki

    Składniki na 6 chlebków Pita:
    – 125 g białej mąki chlebowej
    – 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    – 1 łyżeczka soli
    – 15 g świeżych drożdży (lub 1½ łyżeczki suszonych)
    – 140 ml ciepłej wody
    – 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    Aby sałatka nabrała wyjątkowego i ciekawego charakteru można ją podać np. w pysznych chlebkach Pita.
    Mąkę przesiać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać oliwę i wlać do mąki. Dokładnie wymieszać formując miękkie ciasto. Przełożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).
    Następnie ponownie wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 równych części, przykryć folią i zostawić na 5 minut. Każdą porcję rozwałkować na kształt owalu o długości około 15 cm i grubości 5 mm. Poukładać na posypanej mąką ściereczce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
    Piec w temperaturze 230°C przez około 4-6 minut lub do momentu, aż „napuchną” – nie muszą się zarumienić. Przepis na ciasto pochodzi z bloga tak sobie pichcę.
    Warzywa umyć i pokroić wg uznania. Przyprawionego kurczaka upiec na grillu lub patelni grillowej i pokroić. Składniki sałatki można wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu i zostawić gościom do samodzielnego nakładania, ewentualnie chleby wypełnić i podać gotowe.
    Składniki sosu wymieszać, przyprawić do smaku. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić. Wrzucić do sosu i wymieszać. Polać sałatkę.

    Z mojego bloga http://magielkuchenny.pl/pita,pid,11.html
    KasiekK

  • Anonymous

    Jabłka nadziewane owocami i ciasteczkami

    Kolorowo, owocowo, ciasteczkowo…

    Składniki

    – ulubione ciasteczka;
    – kiwi;
    – banan;
    – jabłka;
    – mandarynka lub pomarańcza;
    – truskawki;
    – winogrona białe i różowe;
    – sok z cytryny.

    Oczywiście owoce każdy dobiera takie jak najbardziej lubi.

    Przygotowanie

    Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Jabłka wydrążyć tak, aby powstało miejsce na wypełnienie i skropić sokiem z cytryny. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce i ciastka można ułożyć na talerzu, aby każdy wypełniał jabłka tak jak lubi najbardziej, lub od razu przygotować wypełnione jabłka dla każdego.

    Można zapakować i zabrać na majówkę.

    Z mojego bloga http://magielkuchenny.pl
    KasiekK

  • Anonymous

    Sałatka z makaronem, pomidorami, mozzarellą i listkami bazylii

    Takie połączenie nie może się znudzić. Sałatkę można zapakować i zabrać na majówkę.

    Składniki

    – około 200 g makaronu świderek;
    – woreczek małych kuleczek mozzarelli;
    – pomidorki koktajlowe;
    – listki bazylii;
    – oliwa z oliwek;
    – sól i pieprz do smaku.

    Przygotowanie

    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, mozzarellę osączyć, listki bazylii wypukać. Ugotowany makaron można ostudzić, następnie dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i pierzem. Do makaronu można dodać przygotowaną mozzarellę, pomidorki i wymieszać lub na talerzu rozłożyć makaron, poukładać pomidorki, mozzarellę, posypać całymi listkami bazylii i skropić oliwą.

    Z mojego bloga http://magielkuchenny.pl/salatka-z-makaronem-pomidorami-i-mozzarella,pid,78.html
    KasiekK

  • Anonymous

    Sałatka owocowa z naleśnikami

    Kolorowa owocowa sałatka, którą można podać np. z kawałeczkami pysznego naleśnika. Znakomita na śniadanie jak również na deser. Można ją również zapakować i zabrać na majówkę lub wyjazd. Jest pyszna

    Składniki

    – kiwi;
    – truskawki;
    – banan;
    – jabłko;
    – mandarynka lub pomarańcza.
    Oczywiście owoce każdy dobiera takie jak najbardziej lubi.

    Naleśniki przygotować wg własnego przepisu.

    Przygotowanie

    Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gotowe naleśniki dowolnie pokroić. Wszystkie owoce można wymieszać i wrzucić np. do pucharka, lub w pucharku ułożyć warstwami, pamiętając o dodaniu kawałeczków naleśników. Składniki również można wrzucić do pojemnika i zabrać ze sobą.

    Z mojego bloga http://magielkuchenny.pl/salatka-owocowa-z-nalesnikami,pid,69.html
    KasiekK

  • Anonymous

    Tortille z grillowanymi bakłażanami, mozzarellą i sosem pesto
    Składniki: 2 bakłażany, 20 dag mozzarelli, pęczek rukoli, ząbek czosnku, łyżka orzeszków piniowych, 5 łyżek oliwy, mielony czarny pieprz, 2 łyżki parmezanu, szczypta soli.
    Wykonanie: Sos pesto( rukolę, roztarty ząbek czosnku i parmezan zmiksować. Dodać oliwę i orzeszki pini. Doprawić solą i pieprzem ). Bakłażany pokroić na grube plastry. Posolić i olać oliwą. Zgrillować, aż będą lekko brązowe. Mozzarellę pokroić na plastry
    Grilluję dosyć krótko na średnim żarze – kilka minut z każdej strony tak, by lekko zbrązowiały. Tortillę posmarować sosem pesto, położyć na to plaster bakłażana, mozzarelli i rukolę z parmezanem. Zawinąć w rulon.
    casablanca12@wp.pl

  • Anonymous

    Sajgonki inaczej

    Czyli kto co lubi i z czym lubi ;) Jednym słowem wkładamy do środka ulubione dodatki, zawijamy, pakujemy i jedziemy na majówkę ;)

    Składniki:
    – papier ryżowy
    – makaron ryżowy
    – ulubione warzywa – u mnie z reguły ogórek, pomidor, rzodkiewka, mix sałat, szczypiorek,
    – przyprawy (najlepsze oczywiście świeże) bazylia, kolendra
    – 1-2 liście białej kapusty
    – cebula
    – pierś z kurczaka

    Przygotowanie:
    – Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
    – Ogórka i pomidora kroimy w małe kawałki
    – Rzodkiewkę i marchew kroimy w słupki
    – Liście kapusty i przyprawy siekamy
    – Pierś z kurczaka możemy uparować lub ugotować w wywarze warzywnym
    – Papier ryżowy moczymy przez chwilkę w gorącej wodzie aż zmięknie.
    – Wyjmujemy, delikatnie osuszamy i układamy wcześniej przygotowane dodatki.
    – Żeby nadać sajgonkom elegancji można przewiązać je szczypiorkiem

    Smacznego

    skrzynkanalisty@interia.pl

  • Anonymous

    proponuję Roladki z kurczaka z kalarepką, brokułami i serem żółtym

    Składniki na 4 porcje:
    60 dkg fileta z kurczaka (podwójny)
    6 różyczek brokuła
    1 mała kalarepka
    50 g sera żółtego
    przyprawa do kurczaka
    przyprawa do dań Kucharek
    oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia
    wykałaczki

    Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Kalarepkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser również ścieramy i mieszamy z kalarepką. Ugotowany i osączony na sicie brokuł rozgniatamy widelcem. Filet myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż (tak by mieć 4 płaty mięsa). Każdy rozbijamy delikatnie tłuczkiem, posypujemy przyprawami, na każdym rozkładamy część brokuła i kalarepki z serem, zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczkami. Gotowe przekładamy do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka i pieczemy pod przykryciem 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut.

    polecam Agatab
    abrzana@wp.pl

  • Zdjęcia już wysłałam

    teraz przepisy :

    Składniki na 1 kg mięsa:

    5 łyżek sosu sojowego
    4 łyżki oleju / oliwy
    3 łyżki ciemnego miodu
    sok z 1 pomarańczy
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka tabasco
    1 łyżka słodkiej papryki
    5 ząbków czosnku
    Przygotowanie:

    Czosnek siekamy.
    Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
    Karkówka:
    mięso dokładnie rozbijamy z dwóch stron.
    oprószamy solą i pieprzem, nacieramy.
    wkładamy do marynaty i odstawiamy najlepiej na całą noc.
    smażymy na tacce grillowej po 5 minut z każdej strony ( należy sprawdzić patyczkiem po tym czasie miękkość mięsa ) po czym ściągamy na ruszt i pozwalamy się jej przypiec.

    Sałatka ze szpinaku z pomarańczą:
    Baby szpinak mieszamy z 1 pokrojonym pomidorem, połową pociętej pomarańczy, plastrem wędzonego łososia i 1/2 szklanki maślanki,doprawiamy solą i kolorowym pieprzem.

    Sałatka z winegretem:
    Składniki:

    3 łyżki oliwy
    3 łyżki octu winnego
    2 łyżki cukru
    1 łyżka słodkiej musztardy figowej
    mielone płatki chilli
    Przygotowanie:

    W occie rozpuszczamy cukier dodajemy oliwę i musztardę i ubijamy, doprawiamy chilli. Chwilę przed podaniem polewamy sałatkę – opakowanie baby szpinaku, 200 g pomidorków koktajlowych i kilka rzodkiewek.

    Ania P.
    Ania-gotuje.blog.pl
    annpas16@o2.pl

  • Moja ulubiona sałatka „Bomba witaminowa”
    Prosta i smaczna sałatka wiosenna – a przy okazji dostarcza mnóstwa witamin:).
    Można ją zapakować (np. w porcelanowy pojemniczek z przykrywką) i zabrać ze sobą na majówkę :)

    200 g szpinaku
    2 średnie marchewki
    3/4 szklanki dowolnych kiełków
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka przyprawy do sałatek

    Szpinak umyć, odwirować i wyłożyć do miski. Następnie dodać startą (lub posiekaną robotem) marchewkę oraz przepłukane kiełki. Przyprawić i polać olejem rzepakowym tuż przed podaniem.

    zdjęcie wysłane na e-maila
    nietracczasunagotowanie@gmail.com

  • Anonymous

    Proponuję danie, które jest bardzo proste oraz smaczne na ciepło i zimno.
    (piekłam w formie formatu A4)

    Składniki na nadzienie (przygotować wcześniej niż ciasto)

    6 jajek
    2 cukinie
    4 łyżki kaszy manny
    szczypta soli do smaku
    zioła do smaku (co kto lubi bazylia, tymianek, koper, natka pietruszki)

    Jajka gotujemy na twardo. Cukinię obieramy i gotujemy nie dłużej niż 15 minut. Kroimy wszystko na małe kawałki (ja siekałam w ręcznym robocie do krojenia) i łączymy, dodajemy sól i zioła do smaku. (składniki mogą być gorące)

    Składniki na ciasto:

    200 gr margaryny do pieczenia
    330 gr gęstej śmietany (duży kubek, ja dałam 12 %)
    mąka pszenna około 500 gr (tyle ile się wgniecie, aby ciasto było jednolite i łatwe do rozwałkowania bez podsypywania maki)

    DO CIASTA NIE DODAJEMY JAJEK !!!

    Margarynę siekamy nożem i dodajemy śmietanę.
    Chwilę wyrabiamy, aż się połączą następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy na jednolite ciasto.
    Jak już mamy ciasto wyrobione, dzielimy na dwie równe części.
    Pierwszą część należy rozwałkować tak, aby kształtem pasowała do formy, w której pieczemy.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą)
    i włożyć do niej pierwszą część ciasta – nakłuć je widelcem.
    Na to kładziemy nadzienie, a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta i też je nakłuwamy.

    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni C i pieczemy 30-40 min.

    Można jeść tą potrawę na ciepło i z lodówki.
    Na wierzch można nałożyć serek twarogowy, majonez lub serek topiony.
    Ja kroję na kawałki i zamrażam, po rozmrożeniu pozostawiam, aż nabierze temperatury pokojowej i wtedy jem.

    SMACZNEGO

    love-bud
    gots@wp.pl

  • Anonymous

    TARTINKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

    składniki:
    100 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    50 ml mleka
    50 ml oliwy z oliwek
    40 g suszonych pomidorów
    mała cebulka
    rozmaryn
    sól, pieprz

    Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, oliwę z oliwek, jajka, sól oraz pieprz.
    Pokroić suszone pomidory w kostkę, a cebulkę w plasterki i ponownie wymieszać.
    Do foremek wlać ciasto do połowy wysokości i posypać rozmarynem.
    Piec około 30 minut w temperaturze 190 C.

    Sezon jeszcze ubogi w lokalne warzywa, dlatego lubię te mini bułeczki jako dodatek do kiełbasek, czy karkóweczki :)
    http://zgotujsobie.blog.pl/2013/04/10/tartinki-z-suszonych-pomidorow/

  • Chleb pomidory + szpinak

    Własna interpretacja przepisu znalezionego w sieci. W oryginale z mrożonym szpinakiem i przecierem pomidorowym. W moim – ze świeżym szpinakiem i domowym sosem pomidorowym. Urozmaicony czosnkiem. Nadaje się świetnie na majowy piknik. Nie potrzebuje żadnych dodatków, sam w sobie ma wyrazisty i pyszny smak.

    Składniki:
    300 g świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    3 kg pomidorów
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    50 dag mąki + 20 dag
    3,5 dag drożdży
    2 płaskie łyżki cukru
    2 łyżeczki soli morskiej
    250 ml ciepłej wody

    Przygotowanie:
    W misce rozpuścić drożdże w 250 ml ciepłej wody. Zasypać cukrem i solą (2 łyżeczki) oraz cienką warstwą mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Po tym czasie dosypać resztę mąki. Dokładnie wymieszać do powstania zwartej kuli. Odstawić na 30 min, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować sos pomidorowy. W garnku ułożyć pomidory pokrojone na ćwiartki, posolić (1 łyżeczka). Gotować na małym ogniu, aż pomidory zmniejszą swoją objętość do 1/4 całości. Doprawić pieprzem. Wystudzić. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek obrać. Przy pomocy blendera zmiksować szpinak i czosnek na gładką, jednolitą masę.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej z nich dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać.
    Na stolnicy rozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min.
    Piec na papierze do pieczenia, w 180 stopniach około 65 -70 min.
    Kroić po całkowitym wystudzeniu.

    Zdjęcia:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378703115580381&set=o.304181689608400&type=1

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378703272247032&set=o.304181689608400&type=1

    halina_26@onet.pl

  • Sos ogórkowo – czosnkowy

    Składniki:
    100 g białego sera półtłustego
    1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    4 ząbki czosnku
    150 g zielonego ogórka gruntowego
    kilka kropel soku z cytryny
    przyprawy: sól morska, biały pieprz

    Przygotowanie:
    Czosnek obrać, umieścić w wysokim naczyniu. Ogórka obrać i pokroić na mniejsze cząstki, dodać do czosnku. Ser, wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać do czosnku i ogórka. Przyprawić obficie solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, gęsta masa.

    Zdjęcia:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378704052246954&set=o.304181689608400&type=1

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378703842246975&set=o.304181689608400&type=1

    halina_26@onet.pl

  • Kiełbasa pieczona w cukinii

    Wariacja na temat tradycyjnej kiełbasy z grilla. Zdrowsza, ciekawsza, smaczniejsza wersja. Z wykorzystaniem młodej cukinii.

    Składniki:
    4 kiełbasy na grilla np. śląskie
    1 średniej wielkości cukinia
    4 ząbki czosnku
    50 ml oliwy smakowej np. czosnkowej lub z bazylią
    przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, ostra papryka – każdej po 0,5 łyżeczki

    Przygotowanie:
    Cukinię wyszorować. Odkroić końce i przy pomocy skrobaczki do warzyw ciąć cienkie i długie paski. Odłożyć na bok. Kiełbasy obrać ze skóry, przekroić na pół.
    Przygotować marynatę – w misie blendera umieścić czosnek, przyprawy oraz oliwę, wszystko zmiksować na gładki płyn.
    Kiełbaski posmarować z obydwu stron marynatą. Obwijać szczelnie plastrami cukinii. Następnie obwinąć w folie aluminiową. Smażyć na grillu 15 – 20 min. Po upływie tego czasu wyciągnąć z folii, posmarować z wierzchu marynatę i smażyć jeszcze 5 min.

    Zdjęcie:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378704858913540&set=o.304181689608400&type=1

    halina_26@onet.pl

  • Oko opatrzności

    Czyli roladki z cukinii, szynki i domowego serka.

    Składniki:
    1 średniej wielkości cukinia
    10 plasterków szynki konserwowej
    100 g białego sera półtłustego
    1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    100 g zielonego ogórka
    kilka kropel soku z cytryny
    przyprawy: sól morska, biały pieprz
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Przygotowanie:
    Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy obieraczki wykroić 10 długich i bardzo cienkich pasków, wzdłuż całej długości cukinii. Każdy plasterek szynki konserwowej przekroić wzdłuż na trzy części. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej cukinię, z każdej strony ok. 30 s, aż zmięknie i nabierze koloru. Ostudzić.
    Czosnek obrać, umieścić w wysokim naczyniu. Ogórka obrać i pokroić na mniejsze cząstki, dodać do czosnku. Ser, wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać do czosnku i ogórka. Przyprawić obficie solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, gęsta masa.
    Na desce, czy blacie stołu rozłożyć cukinię. Każdą z nich smarować cienką warstwą serka, na to kłaść jeden plasterek szynki. Rolować z małe ruloniki. Wbijać wykałaczkę, która wszystko trzyma.
    Podawać jako przystawkę.

    Zdjęcia:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378705345580158&set=o.304181689608400&type=1

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378706022246757&set=o.304181689608400&type=1

    halina_26@onet.pl

  • Grasz w zielone ?

    Lekka, wiosenna sałatka, w której pierwsze skrzypce grają zielone warzywa – sałata masłowa, ogórek gruntowy oraz cukinia. Całość uzupełniają pomidorki, kukurydza i dresing.

    Składniki:
    1 główka sałaty masłowej
    garść kapusty pekińskiej
    2 – 3 średniej wielkości ogórki gruntowe
    1 mała cukinia
    10 pomidorków koktajlowych
    1 mała puszka kukurydzy
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu jabłkowego
    przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, koperek, szczypiorek, tymianek, kolendra – wszystkiego po 1/2 łyżeczki

    Przygotowanie:
    Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Kapustę pekińską drobno posiekać. Ogórek oraz cukinię umyć, osuszyć. Pokroić na cienkie pół plasterki. Pomidorki pokroić w ćwiartki, kukurydzę odcedzić. Wszystko umieścić w misce. W osobnym naczyniu przygotować dresing. Oliwę i ocet, wraz ze wszystkimi składnikami dokładnie wymieszać. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Wymieszać.

    Zdjęcie:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378706625580030&set=o.304181689608400&type=1

    halina_26@onet.pl

  • Placek z truskawkami

    Na majówce nie może zbraknąć słodkiego ciasta. Takiego, które można z łatwością zjeść podczas pikniku. Nie wymaga ona talerzyka, łyżeczki, nie ubrudzimy się jedząc je. Można je jeść „w biegu”. Główną rolę grają truskawki, na które powoli zaczyna się sezon :-)

    Składniki:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    250 g truskawek

    Przygotowanie:
    Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch. Cały czas ubijając dodać olej. Na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylewać na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Zatapiać w tym połówki truskawek. Piec w 180 stopniach, około 35 – 40 min.
    Podawać posypane cukrem pudrem.

    Zdjęcia:

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378707168913309&set=o.304181689608400&type=1

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378707288913297&set=o.304181689608400&type=1

    halina_26@onet.pl