Egzotyczny deser na parze

IMG_1402.1

     Zanim wyjadę na Antarktydę, ewentualnie na Arktykę, podzielę się z Wami przepisem na deser, który chyba świetnie sprawdzi się na te nieprawdopodobne upały!

     Bez banana, ale za to z soczystym ananasem i dojrzałym kiwi, odrobina egzotyki! Pomyślałam, że zrobię deser podobny do tego, który pojawił się zimą z waniliowym ryżem gotowanym na parze i cynamonowymi jabłkami. Tamten był ewidentnie rozgrzewający, ten dzisiejszy ma za zadanie chłodzić! :) Osobiście nie jestem zwolenniczką wcinania lodów w 40sto stopniowym upale. Uważam, że narażanie swojego organizmu na takie szoki termiczne może być tragiczne w skutkach… Wobec tego wybieram takie rozwiazania, czyli mus z owoców z dodatkiem ziół przełożony aromatycznym ryżem gotowanym na parze, serkiem mascarpone i bitą kokosową śmietaną. Pyszności!

DESER Z GOTOWANEGO NA PARZE RYŻU I EGZOTYCZNYCH OWOCÓW

  • Ryż jaśminowy/ basmati- 50g
  • Ananas- 1/2 średnego
  • Kiwi- 3 średnie
  • Mascarpone- 3 łyżki
  • Mleczko kokosowe- 2 łyżki
  • Miód wielokwiatowy- 1+1 łyzka (opcjonalnie)
  • Fruktoza- 1+1 łyżka (opcjonalnie)
  • Bazylia świeża- 10 listków
  • Mięta świeża- 5 listków

  
      Rozpoczynamy od ugotowania ryżu w parowarze. Po odsączeniu go z wody, studzimy i wkładamy do lodówki. Warto przynajmniej dwukrotnie go przemieszać, wówczas nie sklei nam się. Ryż jaśminowy i basmati może mieć taką tendencję. Kiedy już bedzie prawie zimny zabieramy się za obieranie ananasa. Dzielimy owoc na pół. Pozbawiamy go środka, bo jest to część niejadalna. Odcicinamy oczywiście również skórkę. Miskujemy z bazylią. Warto nie miksować na „plajtę”, bo wówczas będzie bardzo wodnisty. Jeżeli nie jest wystarczająco słodki, dodajemy jedną łyżkę miodu i mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Tak samo postępujemy z kiwi, czyli obieramy, miksujemy dodając miętę i w razie potrzeby dodajemy miód. Odstawiamy do lodówki. 
     Mleczko kokosowe miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok.3min. Należy pamiętać, że musimy je wcześniej trzymać w lodówce, by woda z mleczka nam się oddzieliła, bo ją odlewamy! Jeżeli uważasz, że bita kokosowa śmietana nie jest wystarczająca słodka, dodaj fruktozę w trakcie ubijania. Tak samo postępujemy z mascarpone. Odstaw ubite pianki przynajmniej na 15min. do lodówki. Szczególnie teraz, kiedy panuje taki upał…
    Przekładaj dowolnie! Ja zaczęłam od musu ananasowo-bazyliowego, potem ryżu, następnie musu z kiwi i mięty, znowu ryż i mascarpone, znowu musy… kokosowa bita śmietana zwieńczyła dzieło :)
Kaloryczność
Ryż basmati:100g=345 kcal
Ananas:100g=45 kcal
Kiwi:100g=60 kcal
Mascarpone:100g=394 kcal
Mleczko kokosowe:100g=110 kcal
  • ale super deser. :) cudowny pomysł.

  • a próbowałaś dodać arbuza :)?

    • Nie, nie próbowałam w takiej kombinacji. Obawiam się jednak, że arbuz mógłby popłynąć… Jest dużo bardziej wodnisty od ananasa,czy kiwi więczmieszałby się z innymi warstwami, tak mi sie zdaje. Bardzo lubie arbuza i muszę cośwykombinować, bo póki co jeszcze sie solidnie nie najadłam nim w tym sezonie ;)

  • Ola

    łoł! widzę, że samemu trzeba spróbować :)

  • pięknie podany deserek, aż kusi by zrobić:) pyszności!

  • O rety, istny obłęd! Wygląda bosko.