Dyńkowy chlebek z parowaru!

embed_QOeK3RcwOwQC2y3IItOsGj9miKyuzgzz

    Ostatnio w mojej kuchni zapanował pewien chaos. Skutkiem tego jest fakt, iż pozostały mi tylko mąki, które przechowywałam w spiżarni. Oczywiście przypomniałam sobie o tym dopiero w trakcie miksowania dyńki potrzebnej do chlebka,ehhh!
     Mąki orkiszowej brak, więc użyłam owsianej. Uznałam, że to będzie nawet dobry pomysł skoro w musie z dyni znalazły się poza mielonym lnem właśnie otręby owsiane. Pierwszy raz używałam tej mąki. Zupełnie nie pachniała jak dla mnie owsem, raczej cementem… Uznałam więc, że dodam również trochę kukurydzianej. No i dobrze się stało. Osobiście przyznam, że wyczuwałam trochę smak tej owsianej. Chociaż nie wiem sama na ile był to prawdziwy aromat, który mogłam czuć, a na ile taka cementowa awersja siedząca w mojej głowie ;)
     Chlebek jest bardzo wilgotny. Wszystkie smaki się świetnie komponują i żaden konkretny nie przebija na pierwszy plan. Świetnie pasują do niego podprażone pestki dyni, których użyłam do dekoracji, a potem zjadłam, wcześnie polewając kromkę delikatnie miodem wrzosowym…

   CHLEBEK DYNIOWY GOTOWANY NA PARZE

  • Dynia- Po zmiksowaniu 1 szklanka
  • Len mielony odtłuszczony- 4 łyżki
  • Otręby owsiane- 4 łyżki
  • Jajko- 2
  • Fruktoza- niecałe 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • Soda- 3/4 łyżeczki
  • Mąka owsiana jasna- 1 szklanka
  • Mąka kukurydziana- 1/2 szklanki
  • Oliwa z oliwek- 1/4 szklanki
  • Cynamon mielony- 1/2 łyżeczki
  • Imbir w proszku- 1/2 łyżeczki
  • Szafran- szczypta
  • Pestki dyni- 100g
       Do zmiksowanej dyni dodajemy len i otręby, mieszamy dokładnie i odstawiamy. Jajka ubijamy na jednolitą masę, pod koniec dodając fruktozę, potem wlewamy olej. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek, sodę, cynamon i imbir. Powoli wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na wolnych obrotach. Kiedy masa jest jednolita, wlewamy mus dyniowy. Gotową jednolitą masę ciastową przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia/ gotowania na parze. Wstawiamy do parowaru wypełnionego parą na 1godz. Wyjmujemy chlebek od razu po ugotowaniu. Kiedy przestygnie wyjmujemy z foremki, potem z papieru i studzimy na kratce. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i podajemy razem z chlebkiem.
                                                                            
                                                                                 
Kaloryczność
Dynia:100g=28 kcal
Mąka owsiana jasna:100g=350 kcal
Mąka kukurydziana:100g=337 kcal
Pestki dyni:100g=556 kcal
Oliwa z oliwek- 1 łyżka=120 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Len mielony:100g=214 kcal; 1 łyżka=10,72 kcal
Otręby owsiane:100g=339 kcal
Fruktoza:100g=400 kcal
Imbir:100g=347 kcal; 1 łyżeczka=6,94 kcal
Cynamon mielony:100g=245 kcal; łyżeczka=12,45 kcal
  • genialny chlebek i widać, że fajnie wilgotny oj pycha!

  • Jest i chlebek, na który tak czekałam! :D Świetny, koniecznie muszę go zrobić.
    A pytanko: da się oliwę zastąpić rozpuszczoną margaryną?

    • Tego nie wiem przyznam, bo nie próbowałam. Myślę, że nie powinno być problemu, bo ja z kolei czasem sobie zastępuję masło oliwą i mi wychodzi :)

  • Pycha, dyniowy chlebek i jaki pomarańczowy :)

    • Pierwsza tegoroczna dynia i ten kolor, faktycznie taki wyrazisty! :)

  • Musi być bardzo smaczny :) wygląda super!

  • Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

  • Eva

    Z mąk mogę używać tylko sojowej, lnianej, kokosowej i migdałowej. Czy można jakoś zastąpić nimi mąkę, która występuje w przepisie?

    • Nie próbowałam używać innej mąki do wykonania tego przepisu. Wobec tego jak tylko dorwę jakąś dynię, postaram się o wersję, która będzie odpowiadała Twoim wymaganiam i zamieszczę przepis na blogu :) Zresztą sezon dyniowy zaraz rusza, więc na pewno będa pojawiały się u mnie przepisy z jej użyciem właśnie :)

    • Eva

      Dziękuję za odpowiedź, czekam z niecierpliwością :)

      Zgubiło mi się gdzieś, że w tym chlebku jest też fruktoza, której też nie mogę! Czy da się ją zastapić słodzikiem, np. sukralozą (Splenda)? Albo może całkiem ją pominąć?

    • Spokojnie można zastąpić :) Wobec tego ja rozpoczynam polowanie na porządną dynię i mąkę i postaram się stworzyć coś pysznego :)

  • Pingback: Lekkie gryczane z melisowym twarożkiem i dyniowym musem - ekscentryczny Parowar()

  • Pingback: Jak gotować ciasto w parowarze???Już tłumaczę!:) - ekscentryczny Parowar()