Dietetyczny bananowy chleb :D

549d25ab149007671c71a6e97e653cf1

    Nie dziwię się,że wszyscy ostatnio zapałali miłością do chlebka bananowego-rozumiem ich doskonale! Chyba nie muszę już opisywać jaką konsystencję ma ciasto no i smaku oczywiście :) A jeśli ktoś w ogóle lubi banany to zapewne pochłania taki chlebek w mig!

* Banany ze zdjęcia

           Jak już wcześniej pisałam w WYZNANIACH ANONIMOWEJ CUKROCHOLICZKI staram się robić wszystko, a na pewno wiele, a żeby nie jadać cukru w jego białej postaci. Zatem w dzisiejszej wersji chlebka- FRUKTOZA. Jest też czekolada, gorzka.Wybrałam specjalnie właśnie taką,która nie zawiera cukru. Czasem jednak kuszę się na te, które zawierają ponad 60% kakao. Zresztą,bardzo je lubię- takie prawdziwe czekolady. No i „mózgowce”,psycho-orzeszki- nazwa pospolita orzechy włoskie oczywiście ;). Dzisiaj nie dodałam też masła- jest oliwa z oliwek jak w wielu moich przepisach.

*Banany ze zdjęcia

 
             BANANOWY CHLEB Z „MÓZGOWCAMI” I CZEKOLADĄ
              * Bez cukru.

             *  Mąka orkiszowa- 1i 3/4 szklanki
              
             * Mąka pszenna- 1/4 szklanki

             * Proszek do pieczenia- 1 i 1/2 łyżeczki

             * Soda oczyszczona- 1 łyżeczka

             * Fruktoza- 2 ,3 łyżki

             * Włoskie orzechy- garść pokruszonych, które wrzucamy podczas mieszania ciasta i kilka
                    całych do dekoracji.

             *  Gorzka czekolada bezcukrowa- 80 gram tj.cała tabliczka.Oczywiście można użyć innej.
                 Kruszymy ją na małe kawałki i dodajemy już pod koniec mieszania ciasta.

             * Oliwa z oliwek- 3 łyżki i odrobina do wysmarowania formy.

             * Jajko- 1

            * Banany- 3 dobrze dojrzałe,rozgniecione widelcem

            * Kefir 0%- 1/2 szklanki

Banany ze zdjęcia

                Suche składniki mieszamy ze sobą a mokre ze sobą. Mokre przelewamy do suchych i połączone w moim przypadku przelałam do żaroodpornego naczynia.Uprzednio nasmarowałam je oliwą z oliwek i posypałam kaszką kukurydzianą,bo skończyła mi się bułka tarta :) Oczywiście trzeba piec do suchego patyczka
           
                                    Przepis bierze udział w akcji „BANANOWY SONG”

                                                Bananowy song

                  Kaloryczność:

    * Mąka orkiszowa pełnoziarnista:100g= 316 kcal
    * Mąka pszenna:100g= 348 kcal
    * Proszek do pieczenia:100g=51 kcal,15g(1 porcja tj.na 500g mąki)= 7,5 kcal
    * Fruktoza:100g=400kcal,5g(1 łyżeczka)=20 kcal
    * Orzechy włoskie:100g=645 kcal,20g (1 porcja)=130 kcal
    * Lekka czekolada gorzka Wawel bez cukru:100g=575 kcal,3,34g(1 kostka)=19,2 kcal
    * Oliwa z oliwek- 1 łyżka= 125 kcal
    *Jajko-1 = 95 kcal
    * Banan:100g=90 kcal,180g(1 banan)=162 kcal
    * Kefir 0% :100g= 37 kcal

  • chciałabym zjeśc taki chleb!

  • Polecam :) Tymbardziej,że wersja dietetyczna,więc teoretycznie można zjeść więcej ;)

  • gość

    Droga autorko, piszesz o „dietetycznym” jedzeniu… Tylko, że ta „spożywcza” fruktoza, której używasz zamiast cukru, może być od niego bardziej niebezpieczna. Nie mówiąc o tym, że zimnotłoczone tłuszcze też nie są najlepsze do obróbki termicznej – lepiej użyć np. masła ghee lub innego tłuszczu odpornego na wysoką temp. Polecam poczytać.
    pozdrawiam